|
|
|
Sendikaların gözü yeni hükümette |
İşçi konfederasyonları, yeni kurulacak hükümetten öncelikle işsizliği azaltılmasını, kayıt dışı ekonomiyi önlenmesini ve sendikal ve özgürlükleri geliştirmesini bekliyor. Hak-İş ayrıca, ‘’Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, sendika kökenli birinin atanmasını’’ istiyor. İşçi konfederasyonlarının genel başkanları, yeni hükümetten beklentilerini açıkladılar.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Türkiye’nin en önemli sorunlarının işsizlik, kayıt dışı ekonomi ve cari açık olduğunu ifade ederek, her şeyden önce bu sorunları giderecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Çalışma hayatının birçok sorunu bulunduğunu anlatan Kılıç, işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerinin uluslar arası sözleşmeler doğrultusunda geliştirilmesini ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi.
Yeni parlamentoda dört sendika ve bir işçi kökenli, 70 kadar da işveren ve sanayici kökenli milletvekilinin yer alacağına dikkati çeken Kılıç, bu tabloya bakarak, işçilerin kazanılmış haklarına zarar verecek politikaların hayata geçirilmesinden endişe duyduklarını bildirdi.
Kılıç, ‘’Parlamentoya bazı şahinler geldi. Herhalde bu şahinlerle uğraşacağız’’ dedi.
Vergi sisteminde adaletsizlik bulunduğunu ifade eden Kılıç, ‘’Kamu işçilerine aldığımız zamların yarısı, yüksek vergi oranları dolayısıyla yıl sonunda tekrar Hazine’ye dönecek. Bu çarpıklığın da giderilmesi gerekir’’ diye konuştu. Kılıç, asgarî ücretin vergi dışı bırakılmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
SENDİKA KÖKENLİ BAKAN
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da çalışma mevzuatının yeniden düzenlenmesi, istihdamın artırılması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin, kurulacak hükümetin çalışma hayatındaki temel öncelikleri olması gerektiğini ifade etti.
Çalışma hayatının AB ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarına getirilmesini istediklerini belirten Uslu, bu çerçevede sendikalara üyelik prosedürünün kolaylaştırılmasını, kamu personel rejiminin çıkartılarak ‘’memur’’ tanımının yeniden yapılmasını, işçi ve memur sendikalarının aynı konfederasyonlara üyeliğinin yolunun açılmasını ve Avrupa Sosyal Şartı’na konan çekincelerin kaldırılmasını talep ettiklerini anlattı. İşsizliğin büyük sorun olduğunu vurgulayan Uslu, istihdamın artırılmasını merkeze alan teşvik politikalarıyla işsizliğin önleneceğini kaydetti. Uslu, ‘’Herkesin sigorta primini düşürmek yerine, istihdam edilen kişi sayısına göre sigorta primi kademeli biçimde düşürülebilir’’ diye konuştu.
Kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi gerektiğini belirten Uslu, ‘’Devlet bir taksinin ruhsatına bakıyor, şoförünün ehliyetine bakıyorsa, şoförün sigortalı olup olmadığına da bakmalıdır’’ dedi.
Uslu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ‘’sendika’’ kökenli birinin getirilmesini istediklerini bildirerek, ‘’Elbette AK Parti içinde bu görevi yerine getirebilecek çok kişi var. Ama, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na sanayi, Millî Eğitim Bakanlığı’na eğitim kökenli birinin getirilmesi ne kadar doğalsa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da sendika kökenli bir kişinin getirilmesi o kadar doğaldır’’ diye konuştu.
DİSK’İN BEKLENTİLERİ
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise kurulacak hükümetin her şeyden önce işsizlik ve yoksulluğu önlemesi ve sendikal özgürlükleri geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Sendikal hakların geliştirilmesi için 2821 Sayılı Sendikalar ve 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasalarının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Çelebi, ‘’Başta sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı olmak üzere, kazanılmış haklara yönelik saldırıların engellenmesini istiyoruz’’ dedi.
Türkiye’de çalışma sürelerinin günlük 13-14 saate dayandığını savunan Çelebi, bunun 8 saate düşürülmesiyle 800 bin kişiye istihdam yolunun açılacağını anlattı. Kayıt dışı istihdamın ülkenin önemli sorunları arasında yer aldığını belirten Çelebi, kayıt dışının önlenmesinin sosyal güvenlik sisteminin yükünü azaltacağını ifade etti.
Çelebi, geçmişte TBMM’deki sendikacı kökenli milletvekillerinin zaman zaman ‘’geldikleri yere ters’’ kararlara imza attıklarını, ancak buna karşın işçi haklarını korumada yerine göre olumlu katkı da sağladıklarını ifade ederek, ‘’Parlamentoda işçi ve sendikacı kökenli milletvekillerinin sayısının az olmasını eksik bulduk ve rahatsız olduk. TBMM’de, daha çok sermaye çevrelerinin taleplerini hayata geçirecek bir yapı var’’ dedi.
Çelebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, ‘’sosyal politika ve sosyal korumayı öne çıkaracak bir ismin gelmesini istediklerini’’ bildirdi.
|
/ ANKARA
27.07.2007
|
|
|
Sanayi devleri Anadolu’da |
İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde, İstanbul ve İzmit dışında, Anadolu’dan 235 kuruluşun yer alması sevinçle karşılandı.
Derlenen bilgilere göre, İSO’nun her yıl belirlediği Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde, İstanbul ve İzmit’in dışındaki Anadolu illerinde 49 farklı yerde üretim yapan 235 kuruluşun bulunması dikkati çekti.
Listeye, İzmir’den 43, Ankara’dan 26, Bursa’dan 25, Kayseri’den 17, Denizli’den 14, Gaziantep’ten 10, Manisa, Eskişehir, Balıkesir ve Dörtyol’dan 7’şer, Adapazarı ve Konya’dan 6’şer, Adana ve Kahramanmaraş’tan 5’er, Ordu’dan 4, Bolu, Antalya,Trabzon ve İskenderun’dan 3’er, Ünye, Niğde, Kütahya, İnegöl ve Mersin’den 2’şer, Karabük, Orhangazi, Karacabey, Edirne, İnebolu, Akyazı, Akhisar, Tire, Karaman, Düzce, Çankırı, Tokat, Mardin, Erzurum, Gemlik, Isparta, Kırşehir, Rize, Siirt, Aliağa, Sivas, Çanakkale, Suluova ile Çerkezköy sanayi odalarına bağlı 1’er kuruluş girerek, devlerin arasında yer almayı başardı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, Trabzon’dan ve Anadolu’dan, ilk 500 sanayi kuruluşu arasına giren bütün kuruluşlarla iftihar ettiklerini söyledi. Eren, Anadolu’da bu tür sanayi kuruluşlarının artmasının en büyük temennileri olduğunu kaydetti.
|
/ TRABZON
27.07.2007
|
|
|
Seçim ekonomisi bütçeyi boşalttı |
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 15 milyar 542 milyon YTL’lik bütçe ödeneğinin 12 milyar 822 milyon YTL’sini Ocak-Haziran döneminde kullandı. Böylece, bu bakanlığın ödenek kullanım oranı, yüzde 82,5’i buldu. Ödenek kullanım oranı Tarım ve Köyişleri Bakanlığında da, yüzde 81,3 olarak gerçekleşti. Bu Bakanlıkta, 6 milyar 609 milyon YTL’lik bütçe ödeneğinin 5 milyar 373 milyon YTL’si yılın ilk yarısında harcandı.
Maliye Bakanlığı verilerine göre, yılın ilk yarısında bütçe ödeneklerine en fazla Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Tarım ve Köyişleri ve Sağlık Bakanlıkları ile Karayolları Genel Müdürlüğü başvurdu.
İlk 6 ayda vatandaşa 10,9 milyar YTL para cezası kesildi.
Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 15 milyar 542 milyon YTL’lik bütçe ödeneğinin 12 milyar 822 milyon YTL’sini Ocak-Haziran döneminde kullandı. Böylece, bu bakanlığın ödenek kullanım oranı, yüzde 82,5’i buldu.
Ödenek kullanım oranı Tarım ve Köyişleri Bakanlığında da, yüzde 81,3 olarak gerçekleşti. Bu Bakanlıkta, 6 milyar 609 milyon YTL’lik bütçe ödeneğinin 5 milyar 373 milyon YTL’si yılın ilk yarısında harcandı.
Ödeneğinin yüzde 77,5’unu kullanan Sağlık Bakanlığında 6 milyar 581 milyon YTL’lik ödeneğin 5 milyar 100 milyon YTL’si bu dönem kullanıldı ve yılın ikinci yarısına 1 milyar 481 milyon YTL kaldı. Karayollarında ise 3 milyar 408 milyon YTL’lik ödeneğin 2 milyar 528 milyon YTL’si (yüzde 74,2) Ocak-Haziran döneminde tüketildi.
Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığın da mevcut ödeneğinin yüzde 61,9’unu harcadı. Harcama oranı, Cumhurbaşkanlığı için yüzde 38,4, TBMM için yüzde 41,6, Başbakanlık için yüzde 31,4, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı için de yüzde 14,3 şeklinde hesaplandı.
VATANDAŞA CEZA YAĞDI
Öte yandan yılın ilk yarısında vatandaşa 10 milyar 960 milyon 783 bin YTL para cezası kesildi. Böylece vatandaşlar, her gün ortalama 60 milyon 556 bin YTL, saat başı da 2 milyon 523 bin YTL ceza yedi. Para cezaları içinde en büyük kalemi 9 milyar 125 milyon 510 bin YTL ile vergi cezaları oluşturdu. Yargı cezalarında toplam tutar 295 milyon 142 bin YTL olurken, idarî para cezaları 1 milyar 241 milyon 325 bin YTL şeklinde hesaplandı. Bunun da 298 milyon 544 bin YTL’lik bölümü trafik cezalarından, 1 milyon 743 bin YTL’lik bölümü çevre cezalarından, 941 milyon 38 bin YTL’lik bölümü de diğer idarî para cezalarından meydana geldi.
Pay ayrılan idarî para cezaları 172 milyon 409 bin YTL, diğer para cezaları da 126 milyon 397 bin YTL oldu.
Söz konusu dönemde 10,9 milyar YTL’lik para cezasının sadece 1 milyar 846 milyon YTL’si tahsil edilebildi.
|
/ ANKARA
27.07.2007
|
|
|
Çalışan ve emekli açlık sınırında |
Türk-İş’in hesaplamalarına göre, 4 kişilik ailenin açlık sınırı 622, yoksulluk sınırı 2 bin 26 YTL’ye geriledi.
Konfederasyon tarafından her ay düzenli olarak yapılan hesaplamalara göre, 4 kişilik ailenin açlık sınırı bu ay, geçen aya göre yüzde 0.18 azalarak 622 YTL 25 YKr’ye geriledi. 4 kişilik ailenin gıda harcamalarının yanı sıra, kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgarî tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 30 YTL 49 YKr’den 2 bin 26 YTL 87 YKr’ye düştü. Bu yılın ilk 7 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 1,14, son 12 aylık artış yüzde 8,53 oldu. Gıda harcamasındaki yıllık ortalama artış yüzde 11,68 hesaplanırken, bu oranın geçen yıl yüzde 7,18 düzeyinde olduğuna işaret edildi. Türk-İş’in konuyla ilgili değerlendirmesinde, şu görüşlere yer verildi: “Gıda harcamasında son 3 ay görülen gerileme aile bütçesinde önemli bir gider grubunu oluşturan ‘mutfak harcamasını’ olumlu etkilemiştir. Ancak milyonlarca çalışan ile emeklinin önemli bir bölümünün geliri halen açlık sınırının altındadır. Temmuz 2007 itibariyle, ek ödeme ve sosyal yardım zammı dahil olmak üzere, en düşük emekli aylığı Bağ-Kur’da 428 YTL, SSK’da 547 YTL ve Emekli Sandığı’nda 717 YTL’dır. Çalışan işçinin en az ücreti ise net asgari ücret olan 420 YTL iken, memurlarda en düşük maaş tutarı 732 YTL’dır.’’
|
/ ANKARA
27.07.2007
|
|
|
Çiftçi, damla sulamaya yöneldi |
Su kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla Ziraat Bankası tarafından hayata geçirilen damla sulama kredisine, Konya Kapalı Havzası ve Çukurova ile Menderes Havzası başta olmak üzere çiftçilerden yoğun talep geldiği bildirildi.
Ziraat Bankası’ndan edinilen bilgiye göre, Türkiye’de son yıllarda sulak alanların kuruması, yeraltı su seviyelerinin düşmesi gibi büyüyen sorunlar, özellikle tarımsal sulamada tasarrufu gündeme getirdi.
Ülkenin birçok bölgesinde çiftçiler halen salma sulama yöntemiyle tarla ve bahçesini sularken, son yıllarda kullanılabilir suyun azalması üzerine damla sulamaya yönlendirilmeye başladı.
Salma sulamaya göre yüzde 80’lere varan su tasarrufu sağlayan damla sulama sistemiyle ayrıca, enerjide yüzde 40, gübrede yüzde 50, ziraî ilâçta yüzde 30, sulama işçiliği maliyetinde yüzde 70-90 tasarruf sağlanırken verimde yüzde 20-50 dolaylarında artış olabiliyor. Bu kapsamda ülke açısından son derece önemli olan sosyal bir proje olarak görülen damla sulama kredisini hayata geçiren Ziraat Bankası, çiftçilere faizsiz sulama kredisi vermeye başladı. Mayıs ayında hayata geçirilen uygulama kapsamında çiftçiler, Ziraat Bankası’ndan faizsiz kredi kullanarak basınçlı sulama yatırımı yapabiliyor. Kullandırılan kredinin yüzde 17,5 olan faizinin yüzde 10,5’i Hazine, yüzde 7’si de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından finanse ediliyor. Ana para ise çiftçilerden 5 yılda, 5 eşit taksitte tahsil edilecek.
|
/ KONYA
27.07.2007
|
|
|
Motorlu araç sayısı 13 milyona yaklaştı |
Türkiye’de toplam motorlu kara taşıtı sayısı, bu yıl Mayıs ayı sonu itibarıyla 12 milyon 521 bin 726 adete ulaştı.
Türkiye’deki toplam taşıt sayısı, 2004 yılında ilk kez 10 milyonu aşarak 10 milyon 236 bin 357 adet, 2005 yılında 11 milyon 145 bin 826 adet, 2006 yılında ise 12 milyon 227 bin 393 bin adet olmuştu.
Bu yıl Mayıs ayı itibariyle Türkiye’deki toplam taşıtın 6 milyon 263 bin 191’ini otomobil, 363 bin 399 adedini minibüs, 179 bin 982 adedini otobüs, 1 milyon 771 bin 959 adedini kamyonet, 717 bin 76 adedini kamyon, 1 milyon 884 bin 757 adedini motosiklet, 35 bin 898 adedini özel amaçlı taşıtlar ve 1 milyon 305 bin 464 adedini de traktör oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2007 Mayıs ayı motorlu kara taşıtları istatistiğini açıkladı.
Buna göre, trafiğe kaydı yapılan motorlu taşıt sayısı, bu yılın Mayıs ayında 74 bin 141 adet oldu. Kaydı yapan taşıtlar içinde otomobil yüzde 38,1 pay ve 28 bin 258 adetle ilk sırada yer aldı.
|
/ ANKARA
27.07.2007
|
|
|
Kaya tuzuna yoğun talep |
Siirt’in kaya tuzuna Türkiye’nin dört bir yanından yoğun talep olduğu bildirildi.
Tuzla sahibi ve yaklaşık 20 yıldan beri tuz satıcılığı yapan Beşir Ete yaptığı açıklamada, Siirt tuzunun gerçek bir kaya tuzu olduğunu belirterek, beyazlığı ve kalitesi sebebiyle Türkiye’nin dört bir yanından yoğun talep olduğunu belirtti. Çoğu zaman talebi karşılayamadıklarını ifade eden Ete, ‘’İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye’de 50’nin üzerinde ile tuz gönderiyoruz. Yalnız benim il dışına gönderdiğim tuz miktarı yıllık 2-3 bin tonu buluyor. Buna diğer tuz toptancılarını da eklediğimiz zaman yıllık il dışına sattığımız tuz miktarı 10 bin tonlarla ifade ediliyor’’ dedi.
|
/ SİİRT
27.07.2007
|
|
|
Trabzon’dan meyve-sebze ihracatı arttı |
Trabzon’dan yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında, geçen yılın aynı dönemine göre değer olarak yüzde 65 oranında artış yaşandığı bildirildi.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Genel Sekreteri İdris Çevik, yaptığı açıklamada, Trabzon’un, Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı yapan ilk beş ili arasında, Bağımsız Devletler Topluluğu’na ihracatta ise birinci sırada yer aldığını söyledi.
Trabzon’dan yapılan yaş meyve sebze ihracatının her geçen gün arttığını belirten Çevik, şöyle devam etti:
‘’2007 yılının ilk 6 ayında 186 bin ton karşılığı 116 milyon 318 bin 328 dolar tutarında yaş meyve sebze ihracatı yapılan Trabzon’dan, bir önceki yıla oranla ihracatta değer olarak yüzde 65 oranında bir artış yaşanmıştır. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 143 bin 500 ton karşılığında 70 milyon 513 bin 473 dolar döviz elde edilmişti.’’
Trabzon’dan yıllık ortalama 350 bin ton yaş meyve sebze ihraç edildiğini belirten Çevik, ilin Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yapılan ihracatta birinci sırada bulunduğunu söyledi.
|
/ TRABZON
27.07.2007
|
|
|
|