Neolitik dönem yerleşim yeri olan Çatalhöyük’te devam eden kazılarda, daha önce mühür ve kap kaçaklarda rastlanan spiral motiflere, ilk kez duvarda rastlandı.
Dünyada insanoğlunun ilk toplu yerleşime geçtiği, koyun ve keçi gibi hayvanların evcilleştirilip, buğday tarımının yapılmaya başladığı Konya’nın Çumra ilçesindeki Neolitik çağ yerleşim yeri Çatalhöyük’te kazı çalışmaları sürüyor.
Çatalhöyük Kazı Projesi Asistanı Arkeolog Buna Aydınoğlugil, dünyadaki diğer Neolitik dönem yerleşim yerlerinden Çatalhöyük’ün en önemli farkının, duvar kabartmaları ve resimler gibi sanat eserlerine rastlanması olduğunu belirtti.
Polonya kazı ekibi arkeologlarından Dr. Arek Marciniak, motiflere çevredeki ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki höyüklerde de bulunan mühürlerde ve taşınabilir kilden yapılma eşyada rastlandığının altını çizdi. Marciniak, ‘’Daha da önemlisi, bu işareti taşıyan eşyanın bulunduğu yerler incelenerek, burayı terk eden Çatalhöyük insanının binlerce yıl önceki göç yollarını tespit edebiliriz. Bu durum, insanoğlunun dünyadaki serüvenini ortaya çıkarmak adına önemli bir adım olabilir’’ diye konuştu.
|