Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklık kararnamesinin, zarar gören bütün ürün ve çiftçileri kapsaması gerektiğini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl yaşanan aşırı sıcaklıklar ve kuraklığın çiftçileri büyük gelir kayıplarına uğrattığını belirtirken, zararları karşılamaya dönük çıkartılan kararın ise yetersiz kaldığını iddia etti.
İlgili Bakanlar Kurulu kararıyla, sadece 4 ürün ve 40 ilin kuraklık kapsamına alındığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti: ‘’Oysa Ziraat Odalarımızdan alınan bilgilere göre, bu ürünlerin dışında tütün, ay çiçeği, kavun, karpuz, pamuk, mısır gibi ürünlerin de kuraklık ve aşırı sıcaklardan etkilenmişti. Özellikle Ege bölgesinde tütünde yüzde 50, zeytinde yüzde 50, incirde yüzde 25 pamuk ve kavun karpuzda yüzde 30’lara varan verim kaybı olacağı tahmin edilmektedir. Kuraklık kapsamında olan illerden Kırşehir’de de baklagillerde yüzde 50 verim kaybı beklenmektedir.
Bu durumda kararname kapsamı dışında kalan bir kısım ürünler de kuraklıktan zarar görmüş, ancak bu ürünleri üreten çiftçilerimize üvey evlât muamelesi öngörülmüştür. Kararname zarar gören tüm ürünleri ve tüm çiftçileri kapsamalı.’’ Özel bankalardan kredi kullanan çiftçilerin mağduriyetinin devam edeceğine işaret eden Bayraktar, ‘’erteleme özel bankalardan alınan ziraî kredi borçlarını, çiftçilerimizi Bağ-Kur ve elektrik borçlarını da kapsamalı’’ dedi.
|