BD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, “kesinlikle bağımsız bir Kosova’dan yanayız” dedi. Rice, Orta Doğu Dörtlüsünün toplantısına katılmak üzere Portekiz’in başkenti Lizbon’a giderken uçakta gazetecilere, BM Güvenlik Konseyinde Rusya’nın itirazına rağmen, Kosova’nın “öyle ya da böyle” Sırbistan’dan bağımsızlığını kazanacağını söyledi.
Lizbon’daki toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u da görecek olan Rice, ABD’nin BM dışında Kosova’nın bağımsızlık yolunda ilerlemesine hazırlıklı olup olmadığı sorusunu, “Bağımsız bir Kosova’dan yanayız ve öyle ya da böyle buna ulaşacağız” şeklinde cevapladı.
BM Güvenlik Konseyinde veto yetkisi bulunan Moskova, Kosova’nın bağımsızlığına gidecek girişimleri reddediyor ve BM Güvenlik Konseyinin Avrupalı üyelerle hazırladığı karar tasarısının kabul edilme şansının olmadığını savunuyor.
Bu arada, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, Kosova’nın nihai statüsü konusunda BM Güvenlik Konseyinin Avrupalı üyeleriyle birlikte hazırladıkları karar tasarısını yarıngörüşeceklerini belirterek, ‘’Artık top Rusya’da’’ dedi.
Halilzad gazetecilere yaptığı açıklamada, “Konsey’in çoğunluğu karar tasarımıza destek veriyor, ancak tek bir üye Rusya bunun karşısında duruyor” dedi.
Halilzad, şöyle konuştu:
“Artık Konsey’in Kosova konusunda ne rol oynayabileceği Rusya’nın tutumuna bağlı. Eğer Rusya, Konsey’in konuyla ilgilenmesini engellerse süreç Konsey dışında devam edecek. Biz bu durumun olumlu olmayacağı görüşündeyiz. Umarız Rusya yapıcı bir karar verir, aksi takdirde Kosova’nın stüsü konusunun Konsey dışına çıkması sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalacak.” ABD, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere Konsey’in Avrupalı üyeleritarafından hazırlanan karar tasarısında Priştine ve Belgrad’a nihai statükonusunda bir anlaşmaya varmaları için 120 günlük müzakere zamanıtanınıyor.
Tasarıda tarafların anlaşamaması durumunda Kosova’yabağımsızlık tanınmasını isteyen arabulucu Martti Ahtisaari’nin planının yürürlüğe girmesinden ise söz edilmiyor. Ayrıca tasarıda Avrupa Birliği’nin Kosova’da ‘’Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası-Hukukun ÜstünlüğüMisyonu’’ adı altında bir birim kurmasından söz ediliyor. Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmasına kesinliklekarşı çıkan Sırp yönetimini destekleyen ve Konsey’de veto hakkı bulunan Rusya, Konsey’e şimdiye dek sunulan karar tasarılarının hiçbirini kabuletmeyeceği mesajını vermişti.
|