Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Dr. Sibel Sezer Eralp, iklim değişikliğine gereken önemin verilmesi ve tedbir alınması için yeni kuraklıkların ve afetlerin yaşanmasını beklemeye gerek olmadığını ifade ederek, ‘’Yeni meclisin öncelikli işi iklim değişikliği’’ dedi.
Dr. Eralp, yaptığı açıklamada, TBMM’nin 22. Döneminde kurulan araştırma komisyonunca hazırlanan Küresel Isınma Araştırma Raporunun, 22 Temmuz seçimleri sonucu belirlenecek 23. Dönemde onaylanmasını istedi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin çağın en önemli çevre ve kalkınma sorunu olduğunu ifade eden Eralp, şunları kaydetti: “Her şeye rağmen sivil toplum, Türkiye’de ve dünyada daha sürdürülebilir bir yaşam için, yapıcı eleştiriler, somut öneriler, etkin bir izleme ağı ve sağlıklı işbirlikleri gibi araçları geliştirerek, oluşacak yeni Mecliste gerekli girişimlerde bulunmaya devam etmelidir.’’
Komisyon raporu Meclis raflarında bekliyor
Dr. Eralp, TBMM Küresel Isınma Araştırma Komisyonu Raporunda, daha az sera gazı salan bir ekonomiye geçiş, kalkınma politikalarıyla entegrasyon, İklim Değişikliği Politikaları Araştırma Enstitüsü’nün kurulması, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji, tüketim ve üretim alışkanlıklarının değiştirilmesi ve Kyoto Protokolü konusunda Türkiye’nin bir an önce konumunu belirleyerek müzakerelere katılması konularını içerdiğini kaydetti. Eralp, Araştırma Komisyonu Raporunu, şu ana kadar Türkiye’de kamu adına Kyoto Protokolü konusunda dile getirilen ‘’en güçlü, iddialı, kapsamlı ve gerçekçi yaklaşım’’ olarak değerlendirdiklerini dile getirdi. Dr. Eralp, TBMM Araştırma Komisyonu’nda görev alan milletvekillerinden sadece 6’sının 22 Temmuz genel seçimlerinde aday olduğunu ve rapordaki önerilerin seçim bildirgelerinde ya hiç yer almadığını ya da kısıtlı oranda yer aldığını kaydetti. Eralp, rapora destek olan kesimlerin demokrasinin ilke ve kuralları çerçevesinde taleplerini dile getirmeleri ve kamuoyu baskısı oluşturmaları sonucunda, raporun 23. Dönemde kabul edilebileceğini savundu. (aa)
|