Karadeniz Bölgesi’nde üretimine başlanan ve Amerikalıların ‘mavi altın’ diye adlandırdığı ‘mavi yemiş’in kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirdiği, kalp krizi riski ile HIV virüsünü azalttığı ve şeker hastalıklarından kaynaklanan görme bozukluğunu engellediği öğrenildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde üretimine başlanan mavi yemişin sağlık açısından çok önemli yararları bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Çelik, mavi yemişin 3 ayrı türü bulunduğunu dile getirerek, yöre halkı tarafından reçel ve pekmez yapılarak tüketildiğini kaydetti. Sağlık sektöründe ve kozmetik alanında mavi yemişin meyvesi, çiçekleri, yaprak ve köklerinden yararlanıldığını vurgulayan Doç. Dr. Hüseyin Çelik, “145 gram mavi yemişin 21 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0.5 gram yağ, 19 miligram C ve 145 IU A vitamini ile 85 kalori içerdiği belirlenmiştir. Sodyum içermeyen, mineral ve vitaminlerce zengin olduğu belirlenen mavi yemiş insan sağlığı açısından çok yararlıdır” dedi.
|