Dün İsrail’in, Hizbullah’ın iki askeri rehin alması sonrası Lübnan’a saldırmasının birinci yıldönümüydü. İki sayfasını Lübnan’a ayıran Guardian, 34 gün süren çatışmaların ülkeyi harabeye çevirdiğini hatırlatıyor.
Gazeteye göre Lübnan’a, ‘hassas bir barış’ eşliğinde ‘endişe’ hakim; uzun süredir acı çeken Lübnanlılar da yeni bir savaşa hazırlanıyor. Hizbullah’ın geçen bir yılda yeni sığınaklar inşa etmesine şaşırmayanlardan biri de, Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNIFIL’in eski sözcüsü Timur Göksel. Guardian’a konuşan Göksel, Lübnan’ın yeniden işgal edileceği görüşünde:
“Hazırlıklar gelecekte yeni bir savaş çıkacağını, Hizbullah’ın da bu savaşın daha farklı olacağının farkına vardığını gösteriyor. Hizbullah, İsrail’in bir kez daha saldırdığında bu kez havadan atılacak füzelere güvenmeyeceğini hesaplıyor. Hesaba göre İsrail kapsamlı bir kara harekâtı eşliğinde işgale girişecek.” Bu arada, Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in de Lübnan’ın da Lübnan savaşıyla ilgili savaş suçu iddialarını araştırmadığını bildirerek, BM’ye soruşturma başlatması çağrısında bulundu. Merkezi Londra’da bulunan örgütten, İsrail ile Hizbullah arasında başlayan savaşın yıldönümünde yapılan açıklamada, Hizbullah, savaştan bu yana İsrail kentlerine 4 bine yakın roket attığı, İsrail de sivillerin bulunduğu yerlere bombardıman yaparak güney Lübnan’da misket bombası kullandığı için sert bir dille eleştirildi. Örgüt, 34 gün süren savaşta binden fazla sivilin öldüğünü hatırlatarak, savaşın sona ermesinden beri ise İsrail’in savaş sırasında kullandığı misket bombaları yüzünden 24 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Malcolm Smart, BM önderliğinde, kurbanlara savaş tazminatı da içeren tam ve tarafsız bir kovuşturma başlatılmazsa tarihin tekerrür etme riski bulunduğunu söyledi. Smart, bu tür bir soruşturmanın başlatılamamasından BM’deki “partizan siyaseti” sorumlu tuttu.
|