ÖNDER, gazetelere verdiği ilanda, yeni seçilecek Meclise, Hükümete, Cumhurbaşkanına ve devletin diğer kurumlarına seslenerek, çeşitli konularda taleplerde bulundu. ÖNDER, eğitim haklarına aykırı bir şekilde uygulanan farklı katsayının acilen kaldırılmasını, temel insan haklarına aykırı bir şekilde uygulanan ve sosyal barışı zedeleyen kılık kıyafet yasağına son da verilmesini istedi.
Yaklaşan seçimler dolayısıyla siyasiler birçok vaadlerde bulunurken, seçmen kesiminden de çeşitli talepler dile getiriliyor. İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği ÖNDER de, imam hatip camiası adına bir talepler listesi hazırladı.
ÖNDER Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada sıralanan on dört maddelik taleplerin başında katsayı uygulamasının kaldırılması geliyor. “22 Temmuz 2007 seçimleriyle seçilecek milletvekillerine, öncelikle Milli Eğitim Bakanına olmak üzere kurulacak hükümetin üyelerine, ana muhalefet liderine ve tüm siyasi parti başkanlarına, kurulacak hükümetin Başbakanına, yeni dönemde görev yapacak TBMM Başkanına, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni Cumhurbaşkanına…” ifadeleriyle başlayan talepler listesinde, bürokratik kurumların yetkililerine de çağrıda bulunuldu.
Farklı katsayı uygulamasanın eğitim sistemimizi alt üst ettiğine dikkat çekilen açıklamada, bu uygulamanın acilen kaldırılması istendi. İHL mezunlarının bazı yükseköğretim programlarına girişlerinin engellenmesi, kılık kıyafet yasağının, din ve Kur’an eğitimine yönelik yasakların kaldırılmasının istendiği açıklamada, orduda din subaylığı getirilmesi, bu çerçevede ihl mezunlarının harp okullarında okuyabilmesi talebi de yeraldı.
Zorunlu eğitim süresinin arttırılması fakat tercihli eğitim imkanının sağlanması talebinin de iletildiği açıklamada, İlahiyat Fakültelerinin düşürülen kontenjanlarının talepler doğrultusunda arttırılması ve kapatılan İlahiyat Fakültelerinin açılması istendi. Açıklamada, din hizmetlerinde keyfiyetin arttırılması, din görevlilerinin özlük haklarının iyileştirmelerin yapılması, YÖK’ün haksız ve bilimsel olmayan gerekçeler ile denkliklerini iptal ettiği, değişik ülkelerdeki üniversitelerden mezun olmuş binlerce insanın haklarının iade edilmesi gibi talepler de sıralandı.
İmam hatip lisesi mezunlarının temsil edildiği bir kurum olarak bilinen ÖNDER’in açıklamasında ayrıca, “İmam Hatip Liselerinin ve dini konuların polemik malzemesi haline getirilmemesi, birliğimizi sağlayıcı dinamikler olarak korunması hususunda herkesin hassas davranmasını istiyoruz” ifadeleri de dikkat çekti.
|