Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

AKP, vaadlerini gerçekleştiremedi

3 Kasım 2002 seçimleriyle iktidara gelen AKP hükümeti, seçim bildirgesinde yer alan temel vaatlerinin büyük bölümünü yerine getiremedi. Enflasyonun tek haneye inmesi ve özelleştirmenin hızlandırılması vaatlerini bir ölçüde gerçekleştiren AKP, kamu borcunun küçültülmesi, işsizliğin azaltılması gibi vaatlerini ise gerçekleştirmek bir yana bu alanlarda daha fazla bozulmaya yol açtı.

3 Kasım 2002 seçimleriyle iktidara gelen AKP hükümetinin 4,5 yıllık icraat döneminde, ekonomi alanında seçim bildirgesinde yer alan temel vaatlerinden bir kısmını gerçekleştirirken, büyük bölümünü ise yerine getiremediği belirlendi.

Dünya Gazetesi’de yer alan habere göre, enflasyonun tek haneye inmesi ve özelleştirmenin hızlandırılması vaatlerin önemli ölçüde gerçekleştiren AKP, kamu borcunun küçültülmesi, işsizliğin azaltılması gibi vaatlerini ise gerçekleştirmek bir yana bu alanlarda daha fazla bozulmaya yol açtı. Ücretler üzerindeki vergi prim yükünün aşağı çekilmesi, soyal güvenlik sisteminin ıslahı, tarım da girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve sıcak para ile mücadele de AKP’nin yerine getiremediği vaatleri arasında yer alıyor.

AKP’nin Eylül 2002’de açıklanan seçim bildirgesinde yer alan ekonomi alanındaki bazı temel vaatler ve konularda kaydedilen başlıca gelişmeler şöyle:

“Kamu borç stoğunu azaltacağız”

AKP’nin “Her şey Türkiye için” başlıklı seçim bildirgesinde, Kasım 2002 itibariyle ekonomideki yapısal sorunlara işaret edilerek, “Partimizin uygulayacağı ekonomik programın temel amacı, bu olumsuz tabloyu hızla tersine çevirerek enflasyonu ve kamu borç stokunu düşürmek, yüksek ve kalıcı büyüme performansına ulaşmaktır deniliyordu.

AKP döneminde özellikle iç borçlanmada Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Kasım 2002’de 140.3 milyar YTL olan iç borç stoku Mayıs 2007 itibariyle 259 milyar YTL’ye ulaştı. AKP, beş yldan az bir sürede neredeyse Cumhuriyet tarihindeki tutarda iç borçlanmaya gitti. Merkezi yönetimin dış borcu ise bu dönemde daha yavaş bir artışla 55.8 milyar dolardan 67.2 milyar dolara çıktı. Toplam merkezi yönetim borcu 230.5 milyar YTL’den (150 milyar dolar), 348.1 milyar YTL’ye (263 milyar dolar) yükseldi. Merkezi yönetim dışındaki kuruluşlarla birlikte kamunun toplam brüt borç stoku ise 257 milyar YTL’den, 356 milyar YTL’ye çıktı.

“Enflasyonu düşüreceğiz”

2002’deki seçim bildirgesinde “Ekonomik programımızın hedefi, enflasyonu tek haneli rakamlara indirmektir” diyen AKP, bunda başarılı oldu. Hedeflenen düzeylere indirilemese de enflasyonla mücadelede göreli bir başarı sağlandı. Bu başarıda kur politikası etkili oldu. Tek parti hükümetinin verdiği güven, yüksek faiz ve uluslararası finans sisteme entegrasyonun artması, Türkiye’ye yoğun bir sıcak para girişine yol açtı. Bu girişlerin dövizi aşırı ucuzlatması, maliyetler yönüyle enflasyonun düşmesine etkili oldu.

20002’de yüzde 30’larda bulunan yıllık enflasyon, 2003’ten itibaren düşerek, 2005’te yüzde 7.7’ye kadar indikten sonra, geçen yıl Mayıs ayında sermaye çıkışına bağlı olorak yaşanan dalgalanmada yeniden yükselişe geçti. Gelinen aşamada enflasyonda yıllık yüzde 9-10 aralığında bir direnç oluştu.

“İşsizliği azaltacağız”

AKP’nin 2002 seçim bildirgesinde, “Genç bir nüfusa sahip olan ülkemizin, artan nüfusa yetekcek istihdam alanı açamamaktan kaynaklanan “Yapısal işsizlik” sorunu ile karşı karşıyadır. Bu sorunların çözülmenmesi ve işsizliğin azaltılması için aşağıdaki tedbirler alınacaktır” ifadesi yer almıştır.

AKP döneminde kaydedilen düşük kura bağlı ve ithalata dayalı yüksek oranlı büyüme, Türkiye’den çok diğer ülkelerin üretim ve istihdamı artışına katkı yaptı. Milli gelir kağıt üzerinde hızla artarak 400 milyar dolara ulaşırken, işsizlik azalmak bir yana arttı.

Umudunu yitirerek iş aramaktan vazgeçenler ve eksik istihdamdakiler de dahil edildiğinde 2002 yılında 4 milyon 781 bi olan geniş tanımlı işsizler ordusu, 2006 yılında 5 milyon 423 bine, bu yılın Mart ayı için açıklanan son verilere göre de 5 milyon 473 bine ulaştı.

Buna göre AKP, işsizliği azaltma vaadini, istihdam oluşturmayan büyüme modeli sebebiyle yerine getiremedi. Resmi tanımla yüzde 10’larda bulunan işsizlik oranı değişmezken, geniş tanımlı işsizliğin AKP döneminde yüzde 20’yi aştığı belirlendi.

“Özelleştirmeyi hızlandıracağız”

AKP hükümeti özelleştirmeyi hızlandırma vaadini ise gerçekleştirdi. Yıllık 500 milyon dolar dolayındaki özelleştirme tutarı 8 milyar doları geçti. TÜPRAŞ, TEKEL, Türk Telekom gibi büyük kamu kuruluşları özelleştirildi.

AB ile müzakerelerin başlaması, uyum kapsamında yapılan reformlar, özelleştirmeler yabancı sermaye ilgisini arttırdı. Özelleştirmeler kapsamında doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında da rekor artış yaşandı. Özel şirketlerin hisse devirlerinin de artmasıyla yıllık doğrudan yabancı sermaye giriş 20 milyar doları geçti.

“Sosyal güvenlik sistemini ıslah

edeceğiz”

AKP’nin aktüeryal dengesi bozularak, yüksek açıkları sebebiyle kamu üzerinde yükü giderek artan sosyal güvenlik sisteminin ıslah etmeye yönelik çıkardığı yasanın bazı düzenlemeleri ise Anayasa Mahkemesi’nden döndü.

Üç sosyal güvenlik kuruluşunu norm ve standart birliği için “tek çatı” altına almayı öngören düzenlemenin memurlar yönünden iptalinden sonra, araya erken seçim takviminin girmesi, iptal edilenlerin yerine yeni düzenleme yapılamasını engelledi. Mevcut haliyle uygulanması mümkün olmayan yasa iki kez ertelendi. En son 2008 başına ertelenen yasayla ilgili düzenlemeye 60. hükümet karar verecek.

“İşçilik maliyetlerini düşüreceğiz”

AKP’nin 2002 beyannamesinde yer alan işçilik maliyetlerinin düşürülmesi vaadi de gerçekleşmedi. Beyannamede “İşçilerden alınan gelir vergisi ve sigorta primlerinin kabul edilemez boyutlara ulaşması, istihdamın kayıtdışına yönelmesine sebep olmuştur. İstihdamdan alınan gelir vergisi ve sigorta pirmleri azaltılarak hem reel sektörün işçilik maliyeleri düşürülecek, hem de çalışanların kayıt altına girmesi sağlanarak sosyal güvenlik hakları korunacaktır. Böylece yeni istihdam imkânları oluşacaktır” deniliyordu. Ücretlilere vergi iadesinin kaldırılması kapsamında eşi çalışmayan işçilere çocuk sayısıyla orantılı biçimde sağlanan indirimler ise önemli bir rahatlama getirmedi.

“Sıcak para ile mücadele”

AKP, 2002 seçimler öncesi dile getirdiği “sıcak para ile mücadele” vaadini de tutmadı. Seçim bildirgesinde “Sadece portföy yatırımlarına, yani sıcak para akışına dayanan büyüme modellerinin sakıncalırı Türkiye’de yaşanan krizlerde açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Portföy yatırımlarının yanı sıra, doğrudan yabancı yatırımlara da önem vermek gerekmektedir” deniliyordu.

AKP’nin iktidarda olduğu dönemde ise Türkiye sıcak para cenneti haline geldi. Doğrudan yabancı yatırımlardaki artışa karşılık çok daha hızlı bir büyüme gösteren sıcak para hacmi 10 kat dolayındaki artışla 90 milyar dolara yaklaştı.

“Tarımda girdi maliyetleri düşürülecek”

2002 seçim bildirgesinde, “Çiftçilerimizin istikrarlı ve yüksek gelir elde etmesini sağlamak amacıyla gübre, mazot, tohumluk ve tarım ilâçları gibi üretim maliyetlerini azaltıcı ve teknolojik gelişimi hızlandırıcı tedbirler uygulamaya konulacaktır” diyen AKP, iktidarı döneminde bu vaadini yerine getirmedi.

Buğday fiyatlarının yüzde 63 arttığı 2002-2006 döneminde, mazot yüzde 114, gübreler yüzde 120’ye varan oranlarda, sulama ücreti ise yüzde 132 arttı. 1 litre mazot için gerekli buğday miktarı 4.8 kilodan 6.3 kiloya çıktı.

/ İSTANBUL

10.07.2007


 

THY ve Teknik A.Ş’de grev kapıda

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY ve Teknik A.Ş ile yaklaşık 11 bin 300 üyeleri adına yürüttükleri toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar anlaşmaya varılamadığını belirterek, ‘’Mevcut şartlarda bir değişiklik olmazsa, büyük bir olasılıkla, bu ayın ortalarında grev kararını asacağız’’ dedi.

Ayçin, işveren tarafının 4 Temmuz’da getirdiği yeni teklifi de kabul etmediklerini ifade etti. Toplu iş sözleşmesi sürecine atanan resmi arabulucunun raporunun şimdiye kadar gelmesi gerektiğini, ancak hala raporun kendilerine ulaşmadığını bildiren Ayçin, kanuna göre, raporun kendilerine ulaşmasının ardından 6 gün bekleyeceklerini, hala uzlaşma olmazsa grev kararını asacaklarını anlattı. Ayçin, ‘’Mevcut şartlarda bir değişiklik olmazsa, büyük bir olasılıkla bu ayın ortalarında grev kararını asacağız’’ dedi.

/ ANKARA

10.07.2007


 

Sanayi üretimi yüzde 5.2 arttı

Sanayi üretimi Mayıs ayında yüzde 5.2 olurken, beş aylık üretim artışı yüzde 6.1 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında sanayi üretimi yüzde 5.2 artış gösterdi. Sanayi üretimi bu yılın Nisan ayında yüzde 2, geçen yılın Mayıs ayında ise yüzde 8.1 artmıştı.

Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, üretim artışı madencilik sektöründe yüzde 18, imalat sanayi sektöründe yüzde 4.3, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 8.6 olarak gerçekleşti.

Mayıs’ta en yüksek üretim artışı yüzde 31.9’la b.y.s. elektrikli makine ve cihazların imalatında oldu. Onu yüzde 21.2 ile ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) imalatı ve yüzde 19.7 ile plastik-kauçuk ürünleri imalatı izledi.

2007 yılının beş aylık ortalaması bir önceki yılın beş aylık ortalaması ile karşılaştırıldığında, toplam sanayi sektörü endeksi yüzde 6.1 artış gösterdi.

/ ANKARA

10.07.2007


 

Otomotiv ihracatının yüzde 80’i AB’ye

İhracatın lokomotifi olan otomotiv sektörü, yılın ilk yarısında, ihracatının yüzde 79,6’sını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdi.

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) kayıtlarına göre, Türk otomotiv sektörü, Ocak-Haziran döneminde gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada toplam 165 ülke ve özerk bölge ile 14 serbest bölgeye ihracat yaptı. Toplam 9 milyar 557 milyon 444 bin dolarlık otomotiv ihracatının, 7 milyar 604 milyon 17 bin dolarlık kısmı, Türkiye’nin geleneksel olarak en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerine gerçekleştirildi.

AB üyesi 26 ülkeye yapılan ihracat, toplam otomotiv ihracatının yüzde 79,6’sını karşılarken, diğer 139 ülkeye yapılan ihracat, 1 milyar 953 milyon 427 bin dolar ile sınırlı kaldı. AB ülkeleri arasında, Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere’ye yapılan ihracat ise 4 milyar 763 milyon 381 bin dolar ile toplam otomotiv ihracatının yaklaşık yarısını oluşturdu.

/ BURSA

10.07.2007


 

Esnafa sıcak darbesi

Son yılların en sıcak günlerini yaşayan Türkiye’de, bunaltıcı sıcakların boşalttığı şehirlerde, esnaf satış sıkıntısı yaşarken, göçün yaşandığı yayla ve sahil esnafı ise yaşanan yoğunluk sebebiyle sevinçli.

Hava şartları sebebiyle Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay illerini kapsayan Çukurova yöresi şehirleri adeta birer ‘’hayalet şehri’’ andırırken, vatandaşlar ise yakıcı sıcak ve bunaltıcı nem oranı karşısında çareyi yaylalar ve sahil beldelerinde arıyor. Sıcaklar sebebiyle kaçış yaşanan ve boşalan şehirler de ise en çok sıkıntıyı esnaf çekiyor.

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Kazım Barışık, ‘’Esnafın satışları yüzde 30 oranında azaldı. Tatil yörelerindeki esnaf sevinirken, kent merkezindekiler ise adeta ağlıyor’’ dedi.

Çukurova yöresinde vatandaşların en çok tercih ettiği yerler arasında bulunan Mersin’in sahil beldeleriyle, Adana ve Osmaniye yaylalarında ise esnaf, artan satışlar sebebiyle sevinçli. Kış aylarında nüfusları 2 ile 10 bin arasında değişen tatil beldelerinde, yaz nüfusu 100 binlere ulaşırken, esnafın satışlarında ise 4-5 katı artış yaşanıyor.

/ ADANA

10.07.2007


 

Teşvik, komşu illeri olumsuz etkiledi

İzmit Ticaret Odası (İTO) tarafından hazırlanan ‘’Teşvik Yasası ve Getirdikleri’’ raporuna göre, teşvik yasasının bölgesel gelişmişlik farklılıklarını ortadan kaldırmadığı, yasa kapsamında bulunmayan illerin de yatırım potansiyelini olumsuz etkilediği bildirildi.

Yasa kapsamındaki 49 ilde 2005 yılı itibariyle toplam 5.480 milyon YTL’lik yatırım gerçekleştirildiğine dikkat çekilen raporda, şu bilgiler verildi: ‘’Yasanın yürürlüğe girdiği 2004 yılında 36 ilin toplam yatırım tutarında bir önceki yıla göre yüzde 100 artış gerçekleşmiştir. Bu artışa rağmen yasanın her il için beklenen yatırımı getirmediği görülmektedir.Yasadan en çok yararlanan il 2005 yılında gerçekleştirilen 349 milyon YTL’lik toplam yatırım tutarıyla Düzce olmuştur.’’

Teşvik yasasının yasa kapsamında olan illere komşu olan diğer illeri olumsuz etkilediği ifade edilen raporda, yasa kapsamı dışında kalan illerde 2003 yılında toplam 22.636 milyon YTL olan yatırım tutarı 2004 yılında yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte yüzde 20,10 oranında azaldığı, 2005 yılında ise bir önceki yıla göre sadece yüzde 2,82 oranında arttığı bildirildi.

Raporda, Türkiye’nin sektörel ve bölgesel odaklı bir teşvik politikasına ihtiyacı olduğu ifade edildi.

/ KOCAELİ

10.07.2007


 

Arap yatırımcı Türkiye’yi sevdi

Merkezi Mersin’de bulunan Türk-Arap İşadamları Derneği (TURAB) Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Hadra, 2002 yılında Türkiye’ye giren Arap sermayesi 70 milyon dolar civarında iken, bu rakamın yıl sonuna kadar ‘3 milyar doları aşmasının’ beklendiğini bildirdi.

Hadra, Türkiye’deki Arap sermayesinin finans sektörü başta olmak üzere, ticaret, turizm ve gayrimenkulde yoğunluk kazandığını söyledi.

Arap sermayesindeki bu artışın sevindirici bir gelişme olduğunu ifade eden Hadra, ‘’Türkiye’ye 2002 yılında giren Arap sermayesi 70 milyon dolar civarındaydı. Bu rakam geçen yıl, 1 milyar 946 milyon dolara ulaştı. Bu yıl sonuna kadar da 3 milyar dolar Arap sermayesi bekliyoruz.

Bir çok yatırımcı ile görüşmemiz sonucunda Arap sermayesinin 2010 yılında ülkemizde 10 milyar dolara yakın bir yatırım yapacağını tahmin ediyoruz’’ dedi.

Türkiye’den Arap ülkelerine yapılan ihracatta da artış olduğunu vurgulayan Hadra, şöyle devam etti: ‘’İki yıl öncesine kadar Türkiye’nin genel ihracatında yüzde 2’lik pay sahibi olan Arap ülkeleri bugün yüzde 34’lük pay sahibi oldu. Bu oran yüzde 40-45 seviyelerine de yükseltilebilir. Çünkü, petrol fiyatlarının artmasıyla birlikte refah seviyesi artan Arap ülkelerinin, Türkiye’ye olan merakı sayesinde ticari ilişkileri de artacak.’’

/ MERSİN

10.07.2007


 

Hazine, 397 milyon dolar dış borç ödeyecek

Hazine, bu hafta 396,1 milyon dolar genel bütçe ve hazine garantili dış borç servisi yapacak.

Hazine, haftanın en büyük dış borç geri ödemesini 276,3 milyon dolar ile 12 Temmuz Perşembe günü yerine getirecek. Hazine, bugün 0,9 milyon dolar, 11 Temmuz’da 46,5 milyon dolar, 13 Temmuz’da da 71,3 milyon dolar dış borç geri ödemesi gerçekleştirecek. Hazine’nin yılbaşından bugüne kadar yaptığı ödeme tutarı 9 milyar 175,3 milyon doları buldu.

/ ANKARA

10.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004