Ermenek ve Göksu ana kollarıyla birlikte yılda 3,5 milyar metreküp suya sahip olan Göksu Nehri, Mavi Tünel ile Konya Havzası’na yılda 414 milyon metreküp su verecek.
Devlet Su İşleri 4. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, düzenlenen törenle inşaatına başlanan Mavi Tünel Projesi, 17 kilometre uzunluğunda bir tünel ve Bağbaşı Barajı’ndan oluşuyor.
Yukarı Göksu Havzası’ndaki Göksu kolunun doğduğu noktada inşa edilecek olan Bağbaşı Barajı’nda toplanacak olan su, Mavi Tünel aracılığıyla, tabiî akış yönünün tersindeki Konya Kapalı Hazası’na tahliye edilecek. 17 kilometre uzunluğundaki tünelden yılda 414 milyon metreküp su Konya Ovası’na, tarımsal sulama, içme ve kullanma suyu olarak aktarılacak.
Yukarı Göksu Havzası’ndan alınacak suların, Akdeniz’e doğru akan nehrin sularını kayda değer oranda azaltmayacağını vurulayan yetkililer, şunları kaydettiler: ‘’Aksine, Bağbaşı’ndan sonra bölgeye yapılacak Bozkır ve Afşar barajlarıyla birlikte, bölgede sıkça yaşanan taşkınların önüne de geçilmiş olacak. Böylece, Silifke ve Ermenek gibi Göksu Havzası’ndaki yerleşim yerlerinde, büyük zararlara neden olan sel baskınları ve taşkınlar tümüyle önlenmiş olacak. Su miktarında kayda değer bir azalma olmadığı için, suların doğduğu Toroslar’ın tepesinden Akdeniz’e kadar olan tüm Göksu Havzası’nda, bölgedeki doğal yaşamı bozucu hiç bir etki yapmayacak. Projenin, çevreye en ufak olumsuz bir etkisinden bile söz edilemez.’’
Yetkililer, yaklaşık 93 milyon avro bedelle ihale edilen Mavi Tünel Projesi’nin, 5 yıl içinde tamamlanacağını dile getirdiler.
|