Türkiye’de tiryakilerin sigara ve diğer tütün mamullerine 2005 yılında 12 milyar YTL harcadığı, bu rakamın 2006’da 14 milyar YTL’ye yükseldiği bildirildi.
Sigarayla Savaşanlar Vakfına kayyum olarak atanan Necmettin Güngör, yaptığı açıklamada, tütün ya da sigara içiminin sağlığa olan zararlarının yanında ekonomiye olan zararlarının da azımsanmayacak boyutta olduğunu söyledi. Sigara kullanımıyla oluşan ekonomik kayıpların doğrudan ve dolaylı olmak üzere iki grupta toplanabileceğini belirten Güngör, ABD’de yapılan hesaplara göre, sigaranın sebep olduğu doğrudan kayıpların yılda yaklaşık 15 milyar dolar, dolaylı kayıpların ise 35 milyar dolar olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Güngör, Türkiye’de 2005 yılında sigara ve diğer tütün mamullerine 12 milyar YTL harcandığı, bu rakamın 2006’da 14 milyar YTL’ye yükseldiğine dikkati çekerek, ‘’2006 yılında bir kişinin aylık sigara harcaması 90 ile 140 YTL olup, karı koca sigara içiyorsa bunun yıllık maliyeti yaklaşık 3 bin YTL’dir’’ dedi.
Tütün üretimi sırasında zararlı ot ve böcekleri öldürmek amacıyla kullanılan ilaçların, gerek çevreye gerekse çalışan tarım işçilerinin sağlığına ciddi zararlar verdiğinin bilindiğini ifade eden Güngör, bu yolla oluşan dolaylı ekonomik kayıpların tutarının ise hesaplanamadığını söyledi.
AİLE BÜTÇESİNİ DERİNDEN SARSIYOR
Güngör, üretilen her 15 paket sigara için üçüncü dünya ülkelerinde iki ağacın yakılarak yok edildiğini dile getirerek, şunları kaydetti: ‘’Tiryakinin sigaraya ödediği meblağ, aile gelirinin her ay en az yüzde 15’ini götüren fuzuli bir masraf kapısıdır. Bu fuzuli masraf ayrıca başka zararlara sebep olmaktadır. Bu gider, aile üyelerinin eksik beslenmesine sebep olmaktadır. Bu masrafla tiryaki, kendisine, aile fertlerine ve kapalı yerlerde diğer insanlara hastalık ve bu yolla akla gelmedik tedavi masrafları yüklemektedir. Tiryakiler, doğan ve doğacak nesillere de parasal hesabı yapılamayacak sayısız zararlar vermektedirler.’’
|