Sağlık ocaklarının ücretsiz olmasıyla ilgili yaşanan problemleri değerlendiren yetkililer, vatandaşların buralara kimlikleriyle gitmeleri gerektiğini hatırlattılar.
Sağlık ocaklarında ücretsiz muayene uygulamasında karşılaşılan sorunların çözümü için Sağlık Bakanlığında iletişim merkezi oluşturuldu. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, bakanlığa bağlı sağlık ocakları, ana çocuk sağlığı merkezleri, verem savaş dispanserleri ve 112 acil hizmetlerinin ücretsiz olduğunu hatırlattı.
Uygulamanın yeni başlamasından dolayı illerden bazı sorular yöneltildiğini kaydeden Buzgan, bilgilendirme ve uygulamada karşılaşılan problemlerle sıkıntıların çözümü için Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde iletişim merkezi oluşturulduğunu bildirdi.
İllerden daha çok kimliksiz başvuran hastalar ve iş gereği alınması zorunlu sağlık belgeleri için ücret alınıp alınmayacağına ilişkin sorular yöneltildiğini ifade eden Buzgan, şunları söyledi: ‘’Hastalık ya da kontrol nedeniyle başvuran hiçbir kişiden ücret alınmayacak. Ancak yemek şirketlerindeki taşıyıcılar ya da işe girişler için gerekli olan sağlık raporları gibi belgeler bu kapsama girmiyor. Bunların da kapsama alınması için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Bu belgelerin de ücretsiz olması için üzerinde çalışılıyor.’’
Acil bir durumda birinci basamak sağlık kurumlarına başvuran, üzerlerinde kimlik olmayan kişilere bakılacağını bildiren Buzgan, ‘’Zaten güvelik açısından dışarıya çıkarken bir kimliğin bulunmasında yarar var. Sağlık ocaklarına başvuracaklar da yanlarına bir kimlik almalı’’ diye konuştu.
UYGULAMA NASIL İŞLEYECEK
Sağlık Bakanlığının, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaptığı hizmet alım sözleşmesi gereği bu kurumlara birinci basamak sağlık kurumlarındaki başvurularla ilgili fatura veya fatura karşılığı belge gönderilmeyecek.
Birinci basamak sağlık kurumlarına hastalık, acil durum ya da kontrol amacıyla yapılan başvurularda ücret alınmayacak, sadece kimlik belgesinin gösterilmesi yeterli olacak. Başvurularda vizite kâğıdı, hastanın muayene isteği belgesi, sağlık karnesi, sevk kâğıdı gibi belgeler istenmeyecek.
Ancak aktif olarak çalışan memurlarla sigortalıların tabi oldukları mevzuat gereği izinli sayılabilmeleri için iş yerlerinden sevk belgesi almaları zorunluluğu devam ediyor. Muayene ve tetkikler için herhangi bir belge istememesine rağmen, ilâç temin edilebilmesi için memurlar, sigortalılar, Bağ-Kur’lular ve yeşil kartlılar için sağlık karnesi gerekli olacak.
|