Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin haklarında dava açılan 12’si tutuklu 18 sanığın, 2 Temmuz Pazartesi günü yargılanmasına başlanacak.
Hrant Dink cinayetini azmettirdikleri iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmaları istenen Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 18 sanık, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıkacak. Dink’i öldürdüğü öne sürülen O.S 18 yaşından küçük olduğu için duruşma CMK’nın 185. maddesi uyarınca kapalı olarak yapılacak. Bu sebeple duruşmaya sanıklar, taraf avukatları ve müşteki olan Dink ailesi dışında kimse alınmayacak. Yasin Hayal’in, bir süre önce adliyeye getirilirken sarf ettiği ‘’Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı’’ sözleri dolayısıyla iddianamede mağdur olarak yer alan Nobel Ödüllü Yazır Orhan Pamuk ise yurt dışında olduğu için duruşmaya katılmayacak.
Yurt dışından da çok sayıda kişinin takip etmesi beklenen duruşma sebebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi doğrultusunda, adliye içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alınacak.
‘DELİLLER YOK EDİLDİ’ İDDİASI
19 Ocak’ta öldürülen Dink’in, Pazartesi günü başlayacak dâvâsına Dink ailesinin avukatı olarak katılacak olan Fethiye Çetin düzenlediği basın toplantısında, önemli iddialar gündeme getirdi. Cinayetin çok iyi organize edilmiş bir yapı tarafından işlendiğini savunan Çetin iddianamenin hukuki vasıflandırmasının doğru olmasına karşın, eksiklikleri ve hataları olduğunu belirtirken, hazırlık soruşturması sırasında da birçok delilin yok olduğunu söyledi.
Fethiye Çetin, “Hazırlık soruşturması, sadece Pelitli beldesine takılıp kaldığı için bu organize yapıyı ortaya çıkarmakta eksik kalınmıştır” dedi. Hazırlık soruşturmasına “gizlilik” kaydı alınarak, müdahil tarafın soruşturmaya katkısının engellendiğini söyleyen Çetin, bu süreçte birçok delilin de yok olduğunu iddia etti.
Çetin, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu 4 görevlinin, olayda ihmali bulundukları iddiasıyla yargılanmaları yönündeki başvurularının Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedildiğini kaydetti.
İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: ENDİŞELİYİZ
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden yaptığı yazılı açıklamada ise, dava sırasında ortaya konulacak delillerin, güvenlik güçlerinin cinayetle bağlantılı olma ihtimaline dair ciddi soru işaretleri oluştarabileciğini bildirdi. Açıklamada, bazı Türk yetkililerinin olası önyargı içeren ve Dink cinayeti davasında tarafsız davranabileceklerine dair sorular uyandıran açıklamaları ve tutumlarından derin endişe duyulduğu belirtildi.
|