Dünyada, “Muhammed” isimli bir kasabanın, “Mekke” isimli çok sayıda yerleşim yerinin ve “Medine” isimli 20 civarında “şehrin” / yerleşim biriminin bulunduğu tek ülke neresi? Cevap: ABD. Şaşırtıcı ama gerçek.
Bu bilgileri, 50 yıldır ABD’de yaşayan Illinois Üniversitesi’nden emekli nükleer fizik profesörü Erdoğan Gurmen Hoca’nın Wisdomnet’in Pittsburg’daki pikniğinde verdiği keyifli ve zihin açıcı “seminer”de öğrendim. (...)
Peki, Müslüman ülkelerde bile zor rastlayabileceğimiz bu olgu’yu nasıl açıklayabiliriz? Ayrıca, bu olgunun, sadece İslâm’la sınırlı olmadığını; belki bu kadar olmasa bile, başka dinler ve kültürler için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
Ama burada, Batı uygarlığının (9.-10., 12.-13. ve 15.-16. yüzyıllardaki) üç rönesans’ının gerçekleş/tiril/mesinde belirleyici roller oynayan İslâm medeniyetinin, (özellikle de Avrupa’daki ulus-devleti tecrübelerinden farklı bir milletler / dinler sistemini tek bir coğrafyada kurmayı başaran Osmanlı tecrübesinin) ABD’nin kurulmasında (henüz yeterince araştırılmamış) belli bir rolü olmuş olabilir. Son yarım asırdır, ABD’de Osmanlı araştırmalarındaki ve kürsülerindeki patlama ve ABD’nin küresel stratejilerini Osmanlı tecrübesinden beslenerek gerçekleştirmesi, bu olgunun anlaşılmasına yardımcı olabilir belki de.
Evet, İslâm peygamberinin ismi ve mücadelesini verdiği iki kurucu şehir, ABD’de neden bu kadar çok sayıda şehrin ismi olmuş acaba?
Yeni Şafak, 26 Haziran 2007
|