Kamuoyunda ‘askerin bankası’ olarak bilinen ve TSK mensuplarının birikimleriyle kurulduğu belirtilen OYAK’ın sürpriz bir kararla Hollanda bankasına satılması başta emekli subaylar olmak üzere ulusalcıları rahatsız etti. Türkiye Emekli Subaylar Derneği Rıza Küçükoğlu, bankanın satılması ile bütün gizli bilgilerin yabancıların eline geçeceğini savundu. Bankada birikimleri bulunan emekli ve muvazzaf askerlerin hesaplarını çekebilecekleri belirtiliyor. TSK’nın bütün gizli ve açık hesaplarının bu banka üzerinde yapıldığı biliniyor.
Oyak Bank’ın yabancılara satılması, ulusalcı kesimde rahatsızlık meydana getirdi. Emekli askerler bankadaki birikimlerini çekmeye hazırlanıyor.
Kamuoyunda ‘askerin bankası’ olarak bilinen ve TSK mensuplarının birikimleriyle kurulduğu belirtilen Oyak’ın sürpriz bir kararla Hollanda bankasına satılması başta emekli subaylar olmak üzere ulusalcıları rahatsız etti. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, bankanın satılması ile tüm gizli bilgilerin yabancıların eline geçeceğini savundu. Bankadaki hesapların çekilmesi için değişik gruplarla görüştüklerini, emekli generallerden tepkiler geldiğini ifade eden Küçükoğlu, bundan sonra alınacak tavırla ilgili önümüzdeki hafta Çarşamba günü toplanacaklarını ve karar alacaklarını kaydetti. TESUD’un 42 bin aile ile bağı bulunduğuna işaret eden Küçükoğlu, ‘’Ayrıca 15 bin civarında fahri üyemiz var. Dolayısıyla Oyak Bank’ta fahri üyelerle birlikte 57 bin hesabımız var. Oyak Bank, milli banka olma niteliğini kaybederse biz TESUD’un tüzüğü gereği hesaplarımızı çekebiliriz’’ diye konuştu.
Küçükoğlu, tepki gösteren şehit aileleri, dul ve yetimler ile muharip gaziler gibi diğer çevreler dikkate alındığında en az 250 bin civarında hesabın geri çekilebileceğini söyledi.
"ŞEHİTLERE SAYGISIZLIK"
Hukukun Egemenliği Derneği (HED) Genel Başkanı Av. Erdem Akyüz de, Türk ordusunu simgeleyen Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (OYAK) ait olan Oyak Bank’ın Hollanda ING Şirketi’ne satılmasına tepki göstererek, “Türk ve ordu isimleri satılamaz, satılık değildir. Şehitler bir kere daha vuruldu” dedi.
Akyüz, yaptığı açıklamada, Oyak Bank muvazzaf subay ve astsubaylardan, orduda çalışan sivil memurlardan kesilen paralarla satın alınan ve kurulan bir milli banka olduğunu hatırlatarak, “Temelinde Türk milletinin, askerinin alın teri yatmaktadır. Bu milli kuruluşun yabancı sermayeye satılmasıyla şehitlerimiz bir kere daha vurulmuş, ekonomimiz de şehit edilmiş olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
“Türk” ve “Türk ordusu” gibi isimlerin her isteyen tarafından kullanılamayacağını, kullanımının yasal şartlara bağlı olduğunu söyleyen Akyüz, şöyle devam etti:
“Türk Telekom, bir kamu kurumu iken kendisine ‘Türk’ adı verilmiştir. Ancak bu kurumun OFER Grubu’na satılmasıyla Türklük vasfı kalmamıştır. Satılan ‘Türk’ adı değil, ticari kuruluştur. Aynı şekilde Oyak Bank adı, bankanın asıl ortağı ve sermayedarı olan ve Türk ordusunu simgeleyen ‘Ordu Yardımlaşma Kurumu’ndan gelmektedir. Bankanın yabancılara satılmasıyla bu isim ‘Hollanda Ordu Yardımlaşma Kurumu Bankası gibi’ bir anlam taşıyacaktır. Bu ismin bir sene sonra değiştirilecek olması, tüketici ve mudileri yanıltmaya yönelik bir işlemdir. Bir yabancıya satılan Türk Telekom, Türk adını kullanamaz. Aynı şekilde satışın yapılmasıyla birlikte Oyak adında vurgulanan ordu ibaresi kullanılamaz. Bu isimlerin derhal değiştirilmesi gerekir. Yasal işlemleri başlatacağız. Hatırlanacağı üzere Cumhuriyet’in ilk ve temel kuruluşlarından olan Sümerbank, 2002 yılında Oyak Bank’a devredilmişti. Oyakbank ile birlikte Sümerbank’ta yabancılara satılmış olmaktadır. Milli kuruluş ve bankaları ‘babalar gibi satan’ zihniyet, şimdi de bunları birer ‘yetim ve kimsesiz’ gibi, yabancıların kucağına atmaktadır. Yunanistan’da bir milli bankanın yabancılara ve Türkiye’ye satılması girişimi karşısında isyan eden ve bu satışa engel olan Yunan halkının gösterdiği ilgi ve tepkiyi, Türk halkından beklemek çok mu olacaktır?”
|