Hava sıcaklıklarının iyice kendini hissettirdiği şu günlerde mevsime paralel olarak artan besin zehirlenmeleri Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.
Bakanlık, sıcak havalarla birlikte artan besin zehirlenmeleri konusunda vatandaşları uyararak, kanlı ishal, boyun sertliği, şiddetli baş ağrısı, yüksek ateş belirtileri üzerine vakit geçirilmeden doktora gidilmesinin hayatî önem taşıdığını kaydetti.
Sebze ve meyveler satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda hijyenik şartlların yeterince sağlanamaması sebebiyle zararlı hale geliyor. İnsan sağlığı için gizli bir tehlike oluşturan besinlerin sıcak havalarla birlikte zehirlenme vak’alarına sebep olması Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Yaz aylarında besin kaynaklı hastalıkların yaygınlaştığına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, vatandaşların ishale yakalandığını belirtti. Yiyecekleri saklama ortamlarının hijyenik olmasının zehirlenmeleri önleyeceğini kaydeden Bakanlık, yemek hazırlanması ve pişirilmesindeki doğru bilinen yanlışları maddeler halinde sıraladı.
Besin kaynaklı hastalığa herkesin yakalanabileceği uyarısında bulunan Bakanlık, “Bağışıklık sistemi zayıf olan bebekler, çocuklar, gebeler ve yaşlılar daha duyarlıdır” dedi.
Besin zehirlenmelerinin belirtileri hakkında da bilgi veren bakanlık, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, karında krampların en önemli uyarı olduğunu ifade etti. Bakanlık, besin zehirlenmelerinin ani başladığını ve belirtisinin 30 dakika ile 72 saat arasında ortaya çıkacağını vurguladı.
Besin zehirlenmesinden şüphe edilmesi halinde 24 saat içinde bulantı ve ishali önleyici ilaçlar kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Sağlık Bakanlığı, ishal ve kusmayı arttıracak düşüncesiyle hiçbir şey yememenin yanlış olduğunun altını çizdi.
Bakanlığın besin zehirlenmeleri ve yaz hastalıklarına karşı uyarıları şöyle:
- Besinleri güvenilir yerlerden satın almaya özen gösterin.
- Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini kesinlikle kullanmayın.
- Kırık, çatlak, kirli yumurta satın almayın, yumurtaları kullanımdan önce mutlaka yıkayın.
- Dondurulmuş gıdaları orijinal paketlerinde -18 C’de satın alın.
- Alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş konserveleri satın almayın.
- Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının.
- Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edin.
- Çiğ besinlerle pişmiş yiyecekleri birbirine temas etmeyecek şekilde üzerleri kapalı olarak muhafaza edin.
- Tahıl, kurubaklagil gibi kuru gıdalar nemsiz, kuru ve 15 C - 20 C arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edin.
- Artan yemeklerde yeniden ısıtma söz konusu olacaksa bir kereden fazla tekrar ısıtmayın.
- Eller yemek hazırlamadan önce mutlaka iyice yıkanmalı, tuvalet sonrası el temizliğine özen gösterilmeli.
- Besinleri hazırlarken kullanılan araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile yıkanıp iyice durulanmalı.
|