Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Bingöl, yemek kuponlarında yüzde 7’ye ulaşan komisyon oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek, bu oranların en kısa zamanda yüzde 4-5’e düşürülmesi gerektiğini söyledi.
Bingöl, restoran ve lokanta sektöründe KDV’nin yüzde 8’e indiğini hatırlatarak, hazır yemek kuponu şirketlerine bunu dikkate alarak indirime gitmeleri çağrısında bulundu. Restoran ve lokantalarda 1 Ocak 2008’den itibaren geçerli olacak KDV indirim farklarını uygulama çerçevesinde tüketiciye yansıtacaklarını açıklayan Bingöl, hazır yemek kuponu satan şirketlerin de bunu komisyon oranlarına yansıtmasını istedi.
Bingöl, 1 milyar YTL’lik işlem hacmine sahip yemek kuponunu 1 milyona yakın çalışanın kullandığını hatırlatarak, “Dünyada komisyon oranları yüzde 3 ile 5 arasında değişirken Ülkemizde geçmişi 15 yıla dayanan sektörde faaliyet gösteren şirketler, Türkiye ekonomisindeki riskler ve müşterilerine sağladıkları uzun vade gerekçesiyle, yemek işletmelerinden yüzde 7 sabit komisyon ücreti almaktadır” dedi. Bingöl, KDV’deki düşüş ve ekonomideki olumlu gelişmelerin sektörü rahatlattığını anlattı.
|