Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yargı, ifade özgürlüğünü genişletmeli

İletişim hukukçusu avukat Fikret İlkiz, yargı kararlarında ifade özgürlüğünün öne çıkarılmasına rağmen geriye gidildiğini belirtti. “Gerçekten ifade özgürlüğünü istiyor muyuz? Buna öncelikle hukukçular yanıt vermeli” diyen İlkiz, son yıllarda yargının ifade özgürlüğü alanında verdiği kararların, ifade özgürlüğü yönündeki kararlılıkla çeliştiğini ifade etti.

Friedrich Ebert Stiftung (FES) Vakfı Türkiye Temsilciliği’nin Bilgi Üniversitesi’nde düzenlediği “İfade Özgürlüğü ve Sınırları, Türkiye ve AB Ülkelerinde Ceza Hukuku ve İfade Özgürlüğü” başlıklı uluslar arası konferansın ilk oturumu, 2001’den beri yapılan reformların yargı içinde kararlılıkla uygulanmadığını ortaya koydu.

“Türk Ceza Kanunu (TCK) ve İfade Özgürlüğü ile İlgili Yasa ve Uygulamaları” konusunda konuşan iletişim hukukçusu avukat Fikret İlkiz, “Yargı kararlarında ifade özgürlüğü öne çıkarıldığı halde geriye gidiyoruz. Gerçekten ifade özgürlüğünü istiyor muyuz? Buna öncelikle hukukçular yanıt vermeli” dedi.

2001’de başlayan AB reform sürecinde yapılan kanuni düzenlemeleri özetleyen İlkiz, geriye gidişe örnek olarak 2004’ten bu yana Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Selahattin Aydar, Mehmet Şevket Eygi ve Hrant Dink ile ilgili aldığı üç kararda ifade özgürlüğüne vurgu yaptığı halde aleyhte karar verilmesini gösterdi.

Konferansın açış konuşmasını yapan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki mahkumiyetlerinin güncel bir tartışma olduğunu ancak Avrupa’da da “Ermeni Soykırım iddiasının inkârını suç sayan yasa” sebebiyle konunun gündeme geldiğini ifade etti. Dünyada 11 Eylül saldırılarıyla birlikte ifade özgürlüğünün bir başka etki altına girdiğini açıklayan Tarhanlı, buna ilişkin sınırlamaların tartışılmasının da önem kazandığını belirtti.

Fikret İlkiz: İnsancıl hukuk gerekli

Türkiye’nin 1995-2003 Haziran döneminde AİHM’de 308 kez mahkum olduğunu, 132 dâvânın dostane çözümle sonuçlandığını kaydeden Fikret İlkiz, 2004’te kabul edilen Basın Kanunu’nun en önemli iki özelliğinin basın özgürlüğünü çağdaş şekilde tanımlaması ve haber kaynağının güvence altına alması olduğunu söyledi.

TCK Tasarısı’nın toplumda tartışılmadan yürürlüğe konulduğunu açıklayan İlkiz, 6 Ekim 2004 tarihli AB İlerleme Raporu’nda TCK Tasarısı’nın yürürlüğe girmesi gerektiğini belirttiği halde tasarıyı inceleyen Avrupa Konseyi’ne bağlı bir hukukçunun “Cezalandırma sistemi terk edilmeli, düşünce suçlarına cezalar aşırı” raporu verdiğini hatırlattı.

Demokrasi tartışmayla gelişir

FES Genel Sekreteri Dr. Roland Schmidt de, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin Almanya’dan da eski bir üyesi olduğunu belirterek, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni tanıdığını söyledi. Schmidt, demokrasinin ancak tartışma kültürünün gelişmesiyle can bulabileceğini açıkladı.

/ İSTANBUL

13.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Avrupa’da 301 benzeri kanun yok

  Batağa çekiliriz

  Şener: TSK ne isterse verilecek

  Gül: Artık ileri bakmalı

  Arınç: Protestolar motorize

  Brillant: Avrupa’nın, Türkiye ile ilgili önyargıları var

  PKK’dan sözde ateşkes ilânı

  Rice: Tek taraflı bir hareket yarar sağlamaz

  ÖSS heyecanı

  Sınav öncesinde bunlara dikkat!

  Yeni ders yılı 17 Eylül’de

  Demokrat Parti meydanlara iniyor

  Konya'da uçak düştü

  Yargı, ifade özgürlüğünü genişletmeli

  Güldemir defnedildi

  Yüksek mahkemenin seçiminde kriz çıktı

  Kamu görevlileri işkenceden mahkûm

  TBMM heyeti Washington'da

  İşte seçmenin katılım karnesi

  350 maden işçisi ocağa inmedi

  AB’den eğitim desteği

  Gümrüklerde oy hakkı yetersiz

  Onlar çocuk olamıyor

  Ankara susuz

  Pasif içiciler kalp krizi riskinde


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004