Okulda başarısız olan öğrencilere kesinlikle ceza verilmemesi ve bu çocukların başarılı arkadaşlarıyla kesinlikle kıyaslanmaması gerektiği bildirildi. Başkasıyla kıyaslanan çocuğun kendine güveninin azalacağı, sorumluluk duygusunun gelişmeyeceği vurgulandı.
Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Üre, yaptığı açıklamada, hafta sonunda okulların tatile girmesiyle çocuklar için yoğun bir maratonun sona ereceğini söyledi.
Çocukların eğitimdeki başarıları için yaz dönemiyle ilgili beklentilerinin mutlaka karşılanması gerektiğini belirten Üre, çocukların bu dönemde bağımsız hareket etmek, yasakların daha az olduğu ortamlarda bulunmak istediklerini bildirdi. Çocuklara her zaman karne hediyesi vermenin gerekmediğini, ancak çocuk daha önce bir beklenti içine sokulmuşsa mutlaka bunun yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Üre, şöyle konuştu: “Anne babalar daha önceden söz verdikleri hediyeleri, mutlaka almalı. Fakat hediye konusunda aşırıya kaçılmamalıdır. Özellikle çocuk küçükse, bisiklet gibi somut hediyeler almak yararlı olacaktır. Ancak daha büyük yaşlarda başarı, ‘seninle gurur duyuyorum’ gibi çocuğu motive edici sözlerle ödüllendirilmelidir. Bu tür yaklaşımlar çocukların gelişiminde olumlu rol oynayacaktır.’’
EĞİTİMDE CEZANIN YERİ YOK
Okul döneminde başarısız olan çocuğa hiçbir şekilde ceza verilmemesini öneren Üre, ‘’Kesinlikle eğitimde cezanın yeri yoktur. Karnesindeki zayıflar ya da sınıfta kalması çocuk için zaten büyük bir cezadır. İkinci bir ceza vermek çocuğa çok ağır gelir’’ dedi. Anne babaların zayıf notları için ceza vermesinin ve çocuğu başkasıyla kıyaslamasının çok büyük bir yanlış olduğunu bildiren Üre, şöyle devam etti: “Çocuk, böyle durumlarda asla suçluluk duymaz. Mutlaka anne babasının bu kıyaslamasına eşlik edecek bir mazeret bulur. ‘O daha zengin, onun ayrı odası var, onun bilgisayarı var’ gibi mazeretler bulur. Bu durum için de ‘Bizde yok onlarda var’ diye ailesini suçlayabilir. Bu nedenle kıyaslamak, çocuğa hatasını anlatmanın en yanlış yoludur. Bu şekilde başkasıyla kıyaslanan çocuğun kendine güveni azalır, sorumluluk duygusu gelişmez.’’
BAHÇE SULAMA BİLEGÜVENİNİ ARTTIRABİLİYOR
Okul döneminde başarısız olan çocukların, yaz tatilinde kendi istekleriyle olmak üzere çeşitli organizasyonlara dahil edilmesi gerektiğini belirten Üre, yaz kampı ya da köy tatili gibi faaliyetlerin çocuğun olumlu duygular geliştirmesine yardımcı olacağını bildirdi. Çocuğa buralarda verilen görevlerin sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olacağını ifade eden Üre, ‘’Örneğin tatile bir köye gitmişse, çocuğa bahçe işiyle ilgili görev verilebilir. Burada örneğin bahçe sulama ya da bir bitkinin bakımını yapma gibi özellikle ona ayrılan bir iş, çocuğun kendisine güven duymasını ve kendisini verimli hissetmesini sağlayacaktır. Bu tür duygular, çocuğun okuldaki başarısını doğrudan etkiler’’ diye konuştu.
|