Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, TÜSİAD’da yaptığı konuşmada, “İmam Hatip mezunları da bu ülkenin öz evlâtlarıdır. Onları bir başka yere çekmek yanlıştır. Bu hükümet onlarla ilgili taahhütlerde bulundu, ama altında kaldı” dedi.
Önceki gün TÜSİAD’a konuk olan DP lideri Mehmet Ağar, TÜRKONFED Başkanı Celal Beybel’in “İmam hatip liselerinin meslek lisesi statüsünden çıkartılıp özel bir statüye alınması önerisine ve bu konudaki bu konudaki görüşlerinin ne olduğuna” dair sorusuna,TÜSİAD’ın beklediği cevabı vermedi.
Ağar, “İmam Hatip mezunları da bu ülkenin öz evlatlarıdır. Onları bir başka yere çekmek yanlıştır. Bu hükümet onlarla ilgili taahhtülerde bulundu ama altında kaldı. İmam hatipliler bu durumun farkındadır. Tabii ki Türkiye’nin en önemli meselisi eğitimdir. Robert’te okuyan da, imam hatipte okuyan da, endüstri meslek lisesinde okuyan da bizimdir” diye cevap verdi.
AB’DEN DÖNÜŞ OLMAZ
Mehmet Ağar, “AB, Türkiye’nin anasının ak sütü gibi hakkı olan bir süreçtir. Bu anlaşmalarla teminat altına alınmıştır. Geri dönüş söz konusu olamaz” dedi. DP lideri Ağar, AB tarafından Türkiye’nin her adayın tabii olduğu şartların dışına çıkarıldığını yanlışlığın buradan kaynaklandığını belirterek, “Türkiye, bir başka hükümetle bu konuda ciddi müzakereler yapacaktır. Türkiye, Türkiye gibi yönetildiği vakit bütün bu zorlukların üstesinden gelir. Gelişen süreçte, dünya konjonktürü, AB’nin Türkiye’ye olan ihtiyacını daha da fazla ortaya çıkaracaktır. Türkiye kendi hakkı olanı istemektedir. Kimseden bir lütuf filan beklememektedir. Bugün bir takım AB ülkelerinin iç politika hesaplarının önümüzdeki süreçte bir sağduyu çizgisi içinde yerli yerine oturacaktır. Türkiye hem kendi marjlarını muhafaza edecek, kendi duruşunu güçlendirerek, yürümeye devam edecektir” diye konuştu.
800 yıllık dostluk bir kenara itilmemeli
DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, “Ermeni diasporasını düşmansız bırakmak bizim işimiz” dedi. Sabah’tan Muharrem Sarıkaya ve Uğur Becerikli’nin soruları cevaplandıran Ağar, soykırım iddiaları sebebiyle Türkiye’yi dış politikada zora sokan Ermenistan’la ilişkiler konusunda şunları söyledi: “900 yıllık ilişkinin son yüzyılında bazı acılar yaşanmışsa, 800 yüzyılı kimse bir kenara itmemeli ...”
DP lideri Mehmet Ağar, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini sürdürürken, Ermenistan, İran, Irak, Suriye gibi ülkelerle de ilişkisinin sürmesini gerektiğini belirterek “Benelüks modeli” teklifini tekrarladı.
Ağar’ın “Benelüks modeli” ve Ermenistan’la diplomatik sahada yaşanan sıkıntıların giderilmesi konusundaki düşünceleri ise şöyle: “Türkiye’nin, Avrupa Birliği ilişkilerini muhafaza etmek kaydıyla, İran, Irak, Suriye, Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan’la ilişkileri olabilir, olmalıdır. Bu bölgede AB süreci, perspektifi içinde Benelüks modeli olur. AB ülkelerinin de zaten Kafkas ülkeleriyle ilişkileri var. Dolayısıyla Türkiye’nin bu ülkelerle kuracağı ilişki Avrupa Birliği tarafından da ılımlı karşılanacaktır. Ayrıca Türkiye’nin Ortadoğulu ve Müslüman ülke olma özelliği de vardır. Bunu unutmamak lazım. “
TÜRKİYE’YE KULAK VERMEK
ERMENİSTAN’IN ÇIKARINADIR
“Benelüks modeli önemli ölçüde Ermenistan ile meseleleri de çözer” diyen Ağar şu görüşleri dele getirdi:”Ermenistan’ın sürekli husumete dayalı ve netice alması mümkün olmayan bir tavırla yola devam etmesi mümkün değil. Diasporayı düşmansız bırakmak da Türkiye’nin işidir. Tüm bunlara rağmen Türkiye, düşmanlık besleyemeyen bir ülkedir. Ermenistan somut ve basiretli hesaplar yaptığı takdirde, diasporadan ziyade Türkiye’ye kulak vermesinin çıkarına olacağını anlayacaktır. Ermenistan hükümeti ve halkı bunu yapacaktır. Yanı başında, gelişmiş, siyasi ve ekonomik bir devlete farklı bir bakışı olamaz. Bunlara rağmen 100 bine yakın insan koşa koşa çalışmak için Türkiye’ye geliyor. Ermenistan ile 900 yıllık bir ilişkiniz olmuş. Bunun son yüzyılında bazı acılar yaşanmışsa, 800 yüzyılı kimse bir kenara itmemeli. Türkiye’ye husumetin değil, dostluğun yarar getireceğini görmelidir.”
|