Belçika’nın Gent şehrinde düzenlenen “Terör ve Flaman Bölgesi” konulu panelde konuşmacılar, İslâmla terörizmi bağdaşlaştırmanın doğru olmadığı görüşünde birleşti. Katılımın yoğun olduğu panelde, 11 Eylül’den sonra dünyada çok şeyin değiştiğine dikkat çekilirken, her Müslümanın terörist olarak görülmesinin yanlış olduğu vurgulandı.
Katılımın oldukça yoğun olduğu konferansta konuşmacılar 11 Eylül’den sonra çok şeyin değiştiğine dikkat çekerken, her Müslüman’ın terörist olarak görülmesinin yanlış olduğunu kaydetti. Yeşiller Partisi (GROEN) adına konuşan Peter Pataer, İslâm adına yapılmış saldırıları “İslâm terörizmi” olarak nitelendirilirken, terör örgütü IRA’nın saldırılarını Katolik ya da Hıristiyan terörizmi olarak adlandırılmamasına dikkat çekti. Pataer, uluslararası düzeyde yaşanan gelişmelerin ülkelerin içişlerine yansımalarının olduğunu vurgularken, Filistin-İsrail sorununun çözülmediği sürece terörizme uluslararası beslenme imkânı tanındığını savundu. Liberaller (Open VLD) adına konuşan Edward Roosens ise terörün ideoloji ya da din tanımadığını kaydederken, terörle mücadelede hükümetlerin etkin görev alması gerektiğini savundu. Roosens, yasal düzenlemelerin yanında devletin polis ve istihbarat birimlerinin ortaklaşa çalışmasının elzem olduğunu söyledi. Spirit partisi adına konuşan Mohamed Achaibi, “Müslüman terörizmi” kavramının çok çirkin olduğunu ve kullanılmamasını isterken, toplumlararası birçok sorunun diyalog ve karşılıklı hoşgörü ile çözülebileceğini bildirdi. Irkçı parti Vlaams Belang temsilcisi Francis Van den Eynde ise “İslâm terörizmi” olduğunu ileri sürererek gerekçe olarak saldırıyı yapanların İslâm adına hareket ettiklerini iddia etmelerini gösterdi. Bununla birlikte her Müslüman’ın terörist olarak değerlendirilemeyeceğini savunan Vlaams Belang temsilcisi, Belçika İslâm Temsil Kurumu’nun fonksiyonel çalışmadığını iddia ederken, İslâm dinin Belçika’da tanınmasına da karşı olduklarını belirtti. Hristiyan Demokratlar adına konuşan Ergün Top ise uluslar arası platformda terörizme çözüm gelmediği müddetçe terörizmin devam edeceğini savunarak terörizmle mücadelede uluslar arası dayanışmanın gerekliliğini savundu.
Panel, yanlışa dikkat çekmek için düzenlendi
Yüze yakın derneği çatısı altında barındıran Flaman Bölgesi Dernekleri Federasyonu Başkanı Ceylan Kara ise günümüzde İslâm’la terörizmin çok çabuk ilişkilendirildiğini ve her Müslüman’ın potansiyel terörist gözüyle bakıldığını kaydetti. Paneli düzenleme amaçlarının arasında bunun yanlışlığını insanlara göstermek olduğunu vurgulayan Kara, öte yandan demokrasiye inanan bir kuruluş olarak ifade özgürlüğünü ve insan haklarını sonuna kadar savunduklarını ve göçmen toplum adına bu tür hassas bir konuyu masaya yatırmayı kendilerine bir vazife olarak gördüklerini anlattı. Ceylan Kara yaklaşan genel seçimler öncesinde partilerin İslâm ve terörizm konusundaki fikirlerin kamuoyuna yansıtılmasının gerekliliğine inandıklarını sözlerine ekledi.
|