Iraklı Şiiler, İran ile ABD’nin yıllar sonra görüşmesinin Irak için diplomatik zafer olduğu görüşünü dile getirirken, görüşmenin neler getireceği konusunda ise ihtiyatlı bir tavır sergiledi.
Kısa süre önce adından Devrim ibaresini kaldıran Irak İslâm Yüksek Konseyi (IİYK) milletvekili Hamid Raşid Muala El Saidi, “Bu görüşme olumlu, Irak için diplomatik bir zafer, ama iki ülke arasındaki gerginlik, hızla iyi neticeler almayı beklememize imkân vermiyor” ifadesini kullandı. Şiî Dâvâ partisi kökenli Hasan El Sinaid ise “30 yıldır çatışan iki ülkeyi bir araya getirebilmiş olmak Irak diplomasisi için bir başarıdır. İki taraf Irak’ın bölgenin güvenliğinin inşasında olumlu bir unsur olmak istediğini anlamıştır” dedi.
Sünniler tarafında ise görüşmeye ilişkin daha olumsuz bir hava esiyor. Sünnî koalisyonun önemli partisi Cephe Birliği’nden Şeyh Halef El Aylan, “Irak halkı kendi adına pazarlık edilmesini kabul etmiyor. Bu ülkeler Irak’a sorunları getirdi, şimdi de kendi çıkarları doğrultusunda bunları çözmeye çalışıyor” ifadesini kullandı.
El Aylan, “ABD işgalci olarak Irak’taki sorunların başlıca müsebbibi ve İran da, ister radikal lider Mukteda Sadr’ın Şiî Mehdi Ordusuyla ister Sünnî El Kaide ile olsun, Irak’taki terörü destekliyor” derken, İslâm Partisi milletvekili Ömer Abdülsattar Mahmud, görüşmenin BM himayesinde olmasını tercih ettiklerini söyledi.
Mahmud, “BM Güvenlik Konseyi’nin işgal güçlerinin Irak’tan çekilmesine ve Irak güçlerinin yeniden tesis edilmesine ilişkin bir karar çıkarmasını istiyoruz” dedi ve İran’ın müdahalelerinin engellenmesinin yapılacak en önemli iş olduğunu kaydetti.
ABD’nin Irak’taki Büyükelçisi Ryan Crocker, İranlı muadili Hasan Kazimi Komi ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin konutunda görüşmüştü.
İki ülke yetkilileri, 1980’de Tahran’daki Amerikan Büyükelçiliğindeki rehin alma olayının ardından 1980’de diplomatik ilişkilerin kesilmesinden sonra bu düzeyde ilk kez bir araya gelmiş oldu.
|