Türk Sağlık-Sen tarafından hazırlanan ‘’Sağlık Harcamaları Raporu’’nda, ‘’Sağlık Bakanlığı kamuda en çok alım yapan ve en çok ihaleye çıkan ikinci kurum olmasına rağmen sağlıkta yatırımlar azaldı’’ denildi.
Rapora göre 2003’de 5 milyar dolar olan kamu ilâç harcamalarının 2006’da 10 milyar dolara çıktığı bildirildi. Türk Sağlık-Sen’den yapılan açıklamada, sağlık sektöründeki harcamaların sağlığa yansımalarıyla ilgili bir rapor hazırlandığı kaydedildi. Sağlık Harcamaları Raporu’nda, son yıllarda sağlık harcamaları artarken hastalıkların da arttığı belirtilerek, ‘’Sağlık Bakanlığı kamuda en çok alım yapan ve en çok ihaleye çıkan ikinci kurum olmasına rağmen sağlıkta yatırımlar azaldı’’ denildi.
Raporda ayrıca, Türkiye’de sağlık sektöründe paranın ilâca ve tedavi masraflarına harcandığı belirtildi. Koruyucu sağlık hizmetleri ihmal edilirken, tedavi eksenli sağlık hizmetlerinin önünün açıldığı vurgulanan raporda, ‘’Son yıllarda bulaşıcı hastalıkların arttığı, sağlık göstergelerinin OECD ülkelerin çok gerisinde kaldığı, tedavi eksenli bir sağlık hizmeti yürütüldüğü için 2006 yılında Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 2 milyonun üzerinde ameliyat yapıldığı’’ kaydedildi.
“ÖDENEĞİN TAMAMINA YAKINI
İLK 7 AYDA TAMAMLANDI’’
Raporda, 2006’da Türkiye’de sağlığa ayrılan ödeneğin ilk 7 ayda neredeyse tamamına yakınının kullanıldığı belirtilerek, 2004’de yüzde 34.5, 2005’de yüzde 54.4 olan ödeneğe göre kullanım oranının 2006’da önemli düzeyde artarak yüzde 88 olduğu vurgulandı. 2003’de 5 milyar dolar olan kamu ilaç harcamalarının 2006’da 10 milyar dolara ulaştığı belirtilerek, özellikle SSK’nın devriyle birlikte harcamalarda ciddi artış yaşandığına dikkat çekildi.
Raporda, SSK’nın 2002’de 3.594 katrilyon lira olan toplam sağlık harcamasının 2006’da 11.6 katrilyon liraya, 2002’de 1.878 katrilyon lira olan ilâç harcamalarının ise geçen yıl 5.265 katrilyon liraya ulaştığı belirtildi. 2002’de Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde toplam 836 bin 518 ameliyat yapılırken, 2005’de bu sayının toplam 2 milyon 288 bin 489 olduğu bildirildi.
Raporda, ameliyatlardaki bu artışın, ‘’İnsanların hasta olmasını engellemek yerine hasta olanları tedavi etmeye dayalı bir sağlık sisteminin yürürlükte olmasından kaynaklandığı’’ savunuldu. Raporda, bebek ölüm oranları dikkate alındığında Türkiye’nin OECD’ye üye 30 ülke arasında ilk sırada olduğuna dikkat çekildi.
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ İHMAL EDİLDİ
Raporla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Sağlık politikalarının tedavi edici hizmetler yerine koruyucu hizmetler ekseninde yeniden oluşturulmalı. Son dönemde Türkiye’de, özellikle bulaşıcı ve salgın hastalıklarda yaşanan artışın temel sebebi koruyucu sağlık hizmetlerinin ihmal edilmesidir. Türkiye’nin sağlık politikaları acil olarak tekrar gözden geçirilmelidir. Sağlıkta gerekli yatırımlar bir an önce yapılmalıdır. İlâca ve tıbbî malzemelere para harcayacağımıza sağlıkta yatırımlara yönelirsek bu işten hem devlet hem millet karlı çıkar. Devletin yükü hafifler, vatandaşın sağlığı bozulmaz” dedi.
|