“Çağımızın Dede Korkut’u” olarak nitelendirilen Türk Edebiyatının Cumhuriyet dönemi romancılarından Mustafa Necati Sepetçioğlu, ölümünün birinci yılında bir sempozyumda anıldı.
AKM Başkanlığının düzenlediği “Ölümünün Birinci Yılında Mustafa Necati Sepetçioğlu Ulusal Sempozyumu” Başkent Öğretmenevi Konferans Salonu’nda yapıldı.
Sempozyumun başında, AKM tarafından hazırlanan “Sepetçioğlu belgeseli”nde, yazar “Çağımızın Dede Korkut’u” olarak nitelendirilerek, 50’ye yakın ölümsüz esere imza attığı belirtildi.
AKM Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, açılış konuşmasında, Sepetçioğlu’nun hikâye, roman ve tiyatro eserleriyle Türk edebiyatı ve Türk kültürüne önemli katkılarda bulunduğunu ve AKM’nin de şeref üyesi olduğunu söyledi.
Sempozyumda, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Önder Göçgün’ün “Duygu ve Düşünce Dünyası İçinde Mustafa Necati Sepetçioğlu” başlıklı bildiri sundu.
Prof. Dr. Kazım Yetiş ise “Sepetçioğlu’nun Romanlarında Türk Tarihinin Yorumu” başlıklı konuşmasında, yazarın tarihe bağlı kalarak yorum yaptığını, ama aynı zamanda bilim adamlarının çalışmalarını san'ata da taşıdığını dile getirdi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Çetin de Sepetçioğlu’nun Cumhuriyet dönemi “Millî Tarih Romancıları”ndan olduğunu belirtti. Yazarın eserlerinde Batı’nın oryantalist söylemlerine karşı durduğunu ve kahraman yaratımında bu söylemi “kırdığını” aktaran Çetin, yazarın romanlarında popülerliğe de kaçmadığını, ideolojik kalıplar kullanmadığını ve kültür milliyetçiliğini telkin ettiğini söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden gelen Dr. Özlem Fedai ise yazarın “Çatı” ve “Kilit” romanlarında “ümmet içinde devlet olma, beyliğin halk için varlığı, devletin kültür, dil, din ile birlikte bir bütün olma, ilim ve kalem gücüyle kazanılmayan zaferlerin zafer sayılmadığı ile devletin daima ileriye doğru gitmesi” unsurlarının işlendiğini vurguladı.
|