Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İSKİ: Suyu tasarruflu kullanalım

İstanbul’a su sağlayan barajlarda yaklaşık 6 aylık su kalması ve uzmanların en sıcak yazın yaşanacağı uyarıları, İSKİ’yi su tasarrufu için tedbirler almaya yöneltti.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, şehre su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 47’ye indi. Şu anda toplam kullanılabilir su miktarı 416 milyon metre küp. Kente günde ortalama 2 milyon metre küp su verildiği dikkate alındığında bu rakam, kentin yaklaşık 6 aylık suyunun kaldığını gösteriyor.

Barajlarda yılda ortalama 65 milyon metre küp suyun buharlaşma yoluyla kaybolduğu ve bunun büyük bir bölümünün de yazın gerçekleştiği dikkate alındığında, mevcut suyun beklenenden de kısa sürede biteceğini ortaya koyuyor.

İSKİ tarafından İstanbulluların su kullanma alışkanlıklarına yönelik yapılan bir araştırmada, vatandaşların yüzde 16’sının dişlerini fırçalarken, yüzde 15,5’inin tıraş olurken musluğu açık bıraktığı, yüzde 36,2’sinin de arabasını hortumla yıkadığını gösteriyor.

İSKİ verileri, saniyede bir damla damlatan musluğun yılda 6 ton su kaybına neden olduğunu ortaya koyuyor.

İSKİ Genel Müdürlüğü, İstanbulluların su kullanma alışkanlıklarını, beklenen su sıkıntısını ve yağış ayının Ekimde başladığını dikkate alarak, su tasarrufuna yönelik şu önerilerde bulundu:

‘’Halılarınızı hortumla yıkamayın. Halı yıkama makinesi ile yıkayın veya silin. Arabanızı hortumla yıkamayın. Kovaya koyduğunuz su ile yıkayın veya silin. İlçe belediyeleri cadde ve sokakları yıkamaktan vazgeçsin. Park ve bahçeler, rekreasyon alanları buharlaşmanın en yoğun olduğu gündüz değil, akşam saatlerinde sulansın. Banyo yaparken, tıraş olurken, diş fırçalarken ve abdest alırken boşa su akıtmayın. Çamaşır ve bulaşık makinesini tam dolduktan sonra yıkayın.’’

İSKİ GENEL MÜDÜRÜ VURAL

Öte yandan, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Cuma günü görüşülecek 2006 yılı faaliyet raporunun sunuş bölümünde, son 50 yıllık yağış verilerine göre, kentte en büyük kuraklığın yaşandığı yıllarda Aralık, Ocak ve Şubat aylarında metre kareye düşen yağış miktarı 142 kilogram iken, 2006 yılının aynı aylarında 66,7 kilogram yağış düştüğünü, bunun da kentin en kurak olduğu yıllardan yüzde 50 daha fazla kuraklık yaşadığını ortaya koyduğu görüşüne yer verdi.

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ile kentin hizmet alanının 3 kat büyüdüğüne, 1994 yılında müşteri sayısı 1 milyon 600 bin iken bugün 4 milyona ulaştığına işaret eden Vural, yapılan yatırımlar ile içme suyu arıtma tesislerinin kapasitesinin 3 milyon 650 bin metre küpe, su kaynaklarının yıllık veriminin de 1 milyar 170 milyon metre küpe çıkarıldığını belirtti.

Vural, ‘’Var olan su kaynaklarının muhafazası için İSKİ, belediye ve İstanbulluların azami gayret sarf etmesi gerekiyor’’ dedi.

Kayıp ve kaçak oranlarına ilişkin bilgi de veren Vural, 2006 yılında kente verilen temiz su miktarının 735 milyon 310 bin 102 metre küp olduğunu, bunun 516 milyon 540 bin 436 metre küpünün faturalandırıldığını, 218 milyon 769 bin 666 metre küpünün ise (yüzde 29,75) bedava ve kaçak su kullanımının oluşturduğunu kaydetti.

YENİ YATIRIMLAR

Vural, su sıkıntısını aşmak için yapılan yeni yatırımlar hakkında da şu bilgileri verdi:

‘’İstanbul’un orta vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak maksadıyla DSİ ile birlikte Büyük Melen Çayı’ndan ilk aşamada yılda 268 milyon metre küp su İstanbul’a akıtılacak. Yeşilçay Projesi ile de İsaköy ve Sungurlu barajlarını yaparak İstanbul’a yılda ilave 190 milyon metre küp su sağlayacağız. İstanbul’un orta ve uzun vadeli su ihtiyacını karşılamak amacıyla da yılda 1 milyar 180 milyon metre küp su verecek Büyük Melen sistemini hayata geçirerek, kentin 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacağız. Ömerli sistemine aktarılacak olan bu su İstanbul Boğazı’nın altından tüp geçiş yoluyla getirilecek. Mart 2008’e kadar Melen Çayı Ömerli Barajı’na akmaya başlayacak.’’

Vural, havzalarda mutlak koruma alanlarında sıfır yapılaşma hedefi doğrultusunda büyük mesafe aldıklarını, son bir yılda içme suyu havzalarında 50 milyon YTL’nin üzerinde kamulaştırma bedeli ödediklerini, Ömerli Barajı havzasında da ilk 100 metre mesafedeki bütün yapıları yıktıklarını belirtti.

İstanbul’da kaçak yapılaşmanın özellikle su havzalarına zarar verdiğine dikkati çeken Vural, ‘’Su havzalarında mevcut olan kaçak yapılaşmanın ortadan kaldırılması ve bundan sonraki yapılaşmaların planlı olması, ilde ve ilçelerde yeni imar planlarının su havzaları dikkate alınarak planlanması gerekmektedir’’ dedi.

Mevcut barajların kapasitelerinin artırılabileceğine de işaret eden Vural, Alibey Barajı’nın 36 milyon metre küp kapasiteden 50 milyon metre küp kapasiteye çıkarılabileceğinin teknik elemanlarca açıklandığını ve bu önerilerin önümüzdeki yıllarda tedbire dönüşeceğini kaydetti.

Vural, İstanbul’un artan su talebini karşılamak için atık suların geri kullanımının sağlanması gerektiğini, bu suların bahçe sulaması, parklar, rekreasyon alanları, spor tesisleri, otoyol kenarları, yangın söndürme ve sanayide kullanılması için bu yıl içinde ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin temelinin atılacağını bildirdi.

/ İSTANBUL

17.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şemdinli dâvâsı askerî mahkemede

  Şemdinli'yi müdahaleler bozdu

  Av. Vedat Gülşen: Karar, terörle mücadelede moral olacak

  Erdoğan: Tehdit, kriz, çatışma, tehlike= CHP

  DSP, iki partide ısrarlı

  Seçim kampanyalarında israfa dikkat

  AKP ve CHP arasında horoz dövüşü yaşanıyor

  Şûrâ kararları hayata geçiriliyor

  Namaz kitabına soruşturma

  Nükleer karşıtları “veto” istedi

  Haydi gençler sandığa

  Yayla evleri TBMM’de

  17 yeni üniversite Meclis’te

  Türk Telekom’dan her ilçeye “Bilgi Evi”

  Kene ısırmasına karşı aşı

  Üzüm üreticileri de kuraklıktan dertli

  İSKİ: Suyu tasarruflu kullanalım

  Dünya için zaman daralıyor

  Kızılay’a THY’den destek

  İnternet ilâçları öldürüyor

  Osmanlı şehzadesi vatanına kavuştu

  Kanserlerin yüzde 2’si çocuklukta görülüyor

  Turistlere İslâm bilgisi

  Köyün yarısı guatr hastası

  O (asm) bir mucizeydi

  “Kâinatın mayası muhabbet”

  Tunca ile Meriç trafiğe kapatılacak

  AB’li diplomatlar DTP’yi ziyaret etti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004