TARİŞ Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uludemir, ‘’beyaz altın pamuğun öldüğünü, sarı altın üzümün ölmemesi için çaba gösterdiklerini’’ bildirdi.
Uludemir, üzüm üreticisinin en büyük sorununun girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu belirterek, 2002 yılında 9.80 dolar olan kompoze gübrenin bugün 19 dolar seviyesinde seyrettiğini kaydetti. Uludemir, 2002’de mazotun varil fiyatının 73-76 dolar olduğunu, bugün bu rakamın 155-160 dolara çıktığını dile getirerek, ilaç girdi fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde artış söz konusu olduğunu öne sürdü. Uludemir, şu bilgiyi verdi: ‘’Türk parasının dolar karşısında değer kazanmasıyla birlikte 2002’de 15 YTL olan budak yevmiyesi, bugün 30 YTL olmuştur. Bu şartlar altında üretim yapılması çok zor hale gelmiştir. Siyasi iradenin üretici temsilcileri, ticaret borsaları ve ihracatçılar birliğiyle müşterek hareket etmelidir. Pamukta yaşanan akıbetin üzümde de tecelli etmemesi için bir an önce çözüm aranmalıdır. Üzümü, çocuklarımızın, tarih kitaplarından okuyarak tanımasını istemiyoruz.’’
Bu yıl yaşanan kuraklığın üzüm üreticisini fazla etkilemediğini kaydeden Uludemir, ancak soğuk ve don sebebiyle merkezde 30 bin ton olan rekoltenin 10-15 bin tona düşmesinin beklendiğini kaydetti.
60 BİN TONUN ÜZERİNDE REKOLTE BEKLENİYOR
Mersin’de, yeni sezondan ümitli olan üzüm üreticileri, bu yıl 60 bin tonun üzerinde rekolte elde etmeyi hedeflerken, mevsiminde verimi artıracak yağışlar dolayısıyla daha kaliteli ürün piyasaya sunmayı umuyorlar.
|