Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara’dan destekli iş yapma devrinin bitmesi gerektiğini belirterek, modern bir ekonomik yapı isteniyorsa, oyunu, kurallarına göre oynamaya mecbur olunduğunu ifade etti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Business Week Türkiye Dergisi’ne, The American Business Forum in Turkey’nin (ABFT) ‘’İş ve Yatırım İklimi Anketi’’nde ortaya çıkan sonuçlara ilişkin yaptığı değerlendirmede, siyasetin görevinin önce kuralı koymak, başta kendisi olmak üzere herkesin bu kurallara uymasını sağlamak, bu kuralların nasıl değişeceğini de kurallara bağlamak olduğunu kaydetti. Kamu idaresinin kurumsal altyapısını güçlendirecek bu adımların, şirketlerin daha düzgün ve eşit şartlarda rekabet etmesini sağlayacak ve büyümeye ayrı bir ivme kazandıracağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, rekabetin eşit şartlarda olması gerektiğini söyledi.
Ankara’dan destekli iş yapma devrinin bitmesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, modern bir ekonomik yapı isteniyorsa, oyunu, kurallarına göre oynamaya mecbur olunduğunu ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, kamuda saydamlığı artıracak kamu yönetimi reformunun tamamlanması gerektiğine işaret ederek, bağımsız idari ve denetleyici kurumların güçlendirilmesi, etkinliklerini ve yetki alanlarının da daraltılmaması gerektiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, yolsuzluk ve israfla mücadelede kritik öneme sahip kamu ihale sisteminin şeffaflığının artırılması ve ihale süreçlerinin hızlandırılması gerektiğine işaret etti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sağlıklı rekabet ortamını sağlamakla görevli Rekabet Kurumu’nun ve Kamu İhale Kurumu’nun yetkilerinin ve kurumsal altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini de belirtti.
Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan ise Ar-Ge harcamaları için halen geçerli olan yüzde 40’lık vergi indirimini yüzde 100’e çıkarmak için çalıştıklarını kaydetti.
Coşkun: Ekonomiye müdahale sakıncalı
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, serbest piyasa sisteminde devletin ekonomiye sık sık müdahale etmesinin sakıncalarının geçen dönemde suni krizlerle ortaya çıktığını belirterek, dalgalı kur rejiminin ödünsüz sürdürülmesinin gerekli olduğuna inandığını kaydetti. Coşkun, Türkiye’de yatırım ortamının cazip bir hale gelmesi ve ulusal ve uluslararası yatırımların artış eğiliminde olmasının, Türkiye’ye duyulan güvenin en somut göstergesi olduğunu söyledi. Doğrudan yabancı yatırımların ülkeye girişinin teşviki ve ekonomik yapının canlandırılması amacıyla bir kaç ay sürebilen şirket kurulum sürecinin bir güne indirildiğini kaydeden Coşkun, iş lisansları için gerekli belge sayısının da sağlıkla ilgili sektörlerde 52’den 6’ya, sağlıkla ilgili olmayan sektörlerde ise 43’ten 7’ye düşürüldüğünü ifade etti.
|