Hak-İş Yönetim Kurulunca yayınlanan 23 Nisan mesajında, “Cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla yapılan bazı bireysel ve kurumsal açıklamaların, parlamentonun temsil ettiği millî iradeyi baskı altında tutmaya, parlamentonun meşruiyetini tartışmaya ve anayasal görevinden alıkoymaya yönelik olduğunu hayretle ve endişeyle izliyoruz” denilerek, bu tartışmalar yürütülürken, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu, demokrasi geleneklerinin yerleştiği gerçeğinin unutulmaması çağrısında bulunuldu.
Hak-İş Yönetim Kurulunca yayınlanan 23 Nisan mesajında, “Cumhurbaşkanı seçimi dolayısıyla yapılan bazı bireysel ve kurumsal açıklamaların, parlamentonun temsil ettiği millî iradeyi baskı altında tutmaya, parlamentonun meşruiyetini tartışmaya, anayasal görevinden alıkoymaya yönelik olduğunu hayretle ve endişeyle izliyoruz” denildi
Hak-İş Yönetim Kurulu’nca 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu ve Türkiye’nin demokratik parlamenter sisteme geçişinin 87. yıl dönümünün kutlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, ‘’Ulusal Egemenlik Günü’’nün aynı zamanda ‘’Çocuk Bayramı’’ olarak kutlanmasının, ulusal egemenlik bilincinin küçük yaşta kazandırılması açısından çok önemli olduğu vurgulandı.
Türkiye’nin yakın zamanda yeni cumhurbaşkanını seçeceğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
‘’Seçim dolayısıyla yapılan bazı bireysel ve kurumsal açıklamaların, parlamentonun temsil ettiği milli iradeyi baskı altında tutmaya, parlamentonun meşruiyetini tartışmaya, anayasal görevinden alıkoymaya yönelik olduğunu hayretle ve endişeyle izliyoruz. Bu tartışmalar yürütülürken, Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu, demokrasi geleneklerinin yerleştiği gerçeği unutulmamalıdır. Zira, demokrasi ve hukuka bağlılık, milletimiz için dönüşü olmaz bir yaşam tarzı olmuştur. Ulusal egemenlik, millet iradesinin üzerinde bir gücün olmadığının bilincine varmaktır. Bu nedenle millet olarak ulusal egemenliğimize, temel hak ve özgürlüklerimize her zamankinden daha çok sahip çıkmamız gerektiğine inanıyoruz.’’
Açıklamada, Türkiye’nin uygar dünya içindeki konumuna zarar verecek, eylem, açıklama ve çıkışlara, sağduyu ve kararlılıkla her türlü demokratik platformlarda karşı çıkılması; demokrasiye, özgürlüğe, diyalog ve işbirliği bilincine sahip çıkılması gerektiği belirtildi.
Eğitim-İş Sendikasından yapılan açıklamada da ‘’Egemenlik, Kayıtsız Şartsız Milletindir’’ ilkesinin, Türkiye’yi ilgilendiren siyasal, ekonomik, iç ve dış her türlü kararların sadece Türk Ulusu’na ait olduğu, başka hiçbir ülkenin veya dış etkinin bu kararlarda söz sahibi olamayacağı ve egemenlik haklarından kısmen veya tamamen vazgeçme anlamına gelen her türlü teslimiyetçi politikalara izin verilmeyeceği anlamına geldiği ifade edildi.
|