Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, yürürlüğe giren Anadolu Yaklaşımı’ndan KOBİ’lerin beklediklerini henüz alamadıklarını belirterek, çıkartılan yönetmeliğin aksayan yönlerinin düzeltileceğini umduklarını söyledi.
Develi, yaptığı açıklamada, Türkiye’de kayıtlı 1 milyon 700 bine yakın KOBİ bulunduğunu, bunlardan 240 bininin imalat sanayinde, geri kalanının ise hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Temerrüte düşen 70 bine yakın KOBİ bulunduğunu bunun 42 binin Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank ile ilişkili olduğunu belirten Develi, 26 bininin ise diğer bankalarla ilişkilerinin bulunduğunu vurguladı.
Develi, TBMM’den yasalaşarak uygulamaya konulan Anadolu Yaklaşımı’nda istenen hıza ulaşılamadığını ve ilginin beklenenin altında kaldığını ifade ederek, uygulamada yaptırım olmadığı için bankaların kendi inisiyatif ve iyi niyetle başvuruları kabul ettiklerini kaydetti.
Bu nedenle KOBİ’lerin beklediklerini henüz alamadıklarını anlatan Develi, şöyle konuştu: ‘’Çıkartılan yönetmelikte çerçeve anlaşmasına girmeyen konular var. Bunların Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (BDDK) müdahalesiyle süreç içerisinde düzeleceğini sanıyorum. Yönetmeliğin aksayan yönlerinin görülüp düzeltileceğini umuyorum. Bu konuda, TOBB, KOSGEB ve TOSYÖV gibi kuruluşlar KOBİ’lere yol gösterecekler.’’ Develi, iç ve dış borçların ödenebilmesi için tek şartın üretim olduğunu da vurgulayarak, ‘’Bunun içinde KOBİ’lerin desteklenmesi çok önemli. Anadolu Yaklaşımı çerçevesi de alacakları kurtarmak değil, KOBİ’leri destekleyecek şekilde olması gerekir’’ dedi.Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç de Anadolu Yaklaşımı’nın duyurulmasında eksiklik olduğunu ve bu nedenle uygulamanın tüm KOBİ’leri kapsadığının sanıldığını söyledi.Özgenç, bankalara borcu olmayan KOBİ’lerin Anadolu Yaklaşımı’ndan yararlanma şanslarının bulunmadığını kaydetti.
|