Irak direnişinin önemli isimlerinden Şiî lider Mukteda elSadr’ın parlamentodaki siyasî kanadı, hükümetteki 6 bakanını çektiğini resmen açıkladı. Sadr Grubunun Başkanı Nassar El Rubai, Maliki’nin başkanlığındaki koalisyon hükümetinden ABD askerlerinin geri çekilmesi talebini vurgulamak maksadıyla bu kararı aldıklarını ifade etti.
Sadr’ın siyasî kanadını oluşturan Sadr Grubu Başkanı Nassar El Rubai, parti yönetim kurulu üyeleriyle düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl Haziran ayında kurulan Nuri el-Maliki hükümetinden memnun olmadığını her fırsatta dile getiren Şiî din adamı Mukteda el-Sadr’a bağlı 6 bakanın kabineden çekildiğini duyurdu. Rubai, Maliki’nin koalisyon hükümetinden ABD askerlerinin geri çekilmesi talebini vurgulamak maksadıyla bu kararı aldıklarını ifade etti.
Rubai, 32 milletvekili bulunan gurubun 275 koltuklu parlamentoda siyasî katılımlarının devam edeceğini bildirdi. Rubai, hükümetten çekilme kararında, Bağdat’ın ABD güçlerince düşürülmesinin 4’ncü yıldönümünde binlerce Iraklı’nın gösteri düzenlediği 9 Nisan’da Başbakan Maliki’nin ABD güçlerinin geri çekilmesiyle ilgili yaptığı açıklamanın önemli rol oynadığını söyledi.
Maliki hükümetinin tutumundan memnun olmayan Sadr hareketi geçtiğimiz Kasım ayında da Başbakan Maliki’nin Ürdün’de ABD Başkanı George W. Bush ile buluşmasını protesto maksadıyla hükümetten çekilmişti.
MALİKİ HÜKÜMETİ ÇATIRDIYOR
Sadr grubunun hükümetten çekilmesinin ardından Maliki hükümetindeki çatlağın daha da büyüyebileceği ifade ediliyor. Sadr’ın kontrolündeki bakanların hükümetten ayrıldıklarının açıklanmasının ardından kabinede 5 bakanı bulunan ve 25 milletvekiline sahip Irak eski Başbakanı İyad Allavi de hükümetten çekilme sinyalleri veriyor.
Parlamentodaki laik blokta yer alan Allavi’nin El Irakiye Listesi geçtiğimiz günlerde yayınladığı bildiride, Maliki hükümetine Sünnilere kamu hizmetlerinde daha fazla yer verilmesi ve terörle mücadelede başarılı olunması çağrısında bulunmuştu. Aynı dönemde partiden yapılan açıklamada, “El Irakiye Listesi, mezhepçiliğin hakim olması ve dar görüşlü olunmasından dolayı hükümette kalmanın sorumluluğunu taşıyamayacağını düşünmektedir” denildi.
Bu arada Sadr ve Allavi’nin yanı sıra hükümetin politikaları ve eylemlerinden memnuniyetsizlik duyan diğer partiler de hükümete tanıdıkları sürenin dolduğunu düşünüyor.
Maliki hükümeti, kuruluşundan bu yana hem muhalif partilerin hem de koalisyon ortaklarının birçok eleştirisine maruz kalmıştı.
|