Kocaeli’de yerel gazetecileri ve sosyal hizmet kurumları çalışanlarını buluşturan eğitim pogramında katılımcılar, çocuğun medyada yer alan yanlış haberlerle mağdur edildiğini dile getirdiler.
IPS İletişim Vakfı’nın sürdürdüğü “Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı” - BİA²Projesi ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye’nin birlikte düzenledikleri, “Çocuk Odaklı Habercilik Eğitim Programı” 29-30 Mart tarihlerinde Kocaeli’nde gerçekleşti. Yerel gazetecileri ve sosyal hizmet kurumları çalışanlarını buluşturan programda katılımcılar, çocuğun medyada yer alan yanlış haberle mağdur edildiği dile getirdiler. Katılımcılar bu konudaki deneyimlerinden örnekler verip atölye çalışmalarında haber analizi yaptılar.
Bekirpaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen iki günlük eğitimde, eğitimciler, öznesi çocuk olan haberlerin uyması gereken ölçütleri aktardılar, sosyal hizmetler ile medyanın ortak çalışmasının ve medyaya çocuk katılımının önemini vurguladılar. BİA² ve UNICEF’in düzenlediği dokuzuncu çocuk haberciliği eğitimi Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk’ün davetiyle ilk kez bir belediye bünyesinde gerçekleştirildi. Başkan Köktürk açılış konuşmasında Bekirpaşa Belediyesi’nin çocuk konusundaki hassasiyetini dile getirdi ve “çağdaş yönetimlerin ve demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olan medyanın çocuklara gerektiği kadar vermesi gerekir” diye konuştu. BİA² Proje Danışmanı Nadire Mater açılış konuşmasında Bağımsız İletişim Ağı’nın çalışmaları ve yerel basına yönelik etkinlikler hakkında bilgi verdi. Yerel medya mensupları da, eğitim sonucu artık çocukları ve çocuk haberlerini algılayışlarının değiştiğini, haberleri çocuk haklarının perspektifinden göreceklerini ifade ettiler. İki günlük eğitimin sonunda katılımcılar BİA² ve UNICEF’in hazırladığı sertifikalarını aldılar.
ÇOCUK HAKLARI GÖZETİLMELİ
Antalya Barosu çocuk hakları komisyonundan Avukat Yasemin Onat, çocuk haklarının uluslar arası hukuktaki temel standartları hakkında bilgi verdi ve Türkiye’nin de imzaladığı temel sözleşmeleri hatırlattı. Medya mensuplarının haber konusu olan çocuğu gözeterek haber yapması gerektiğine değinen Onat, çocukların kitle iletişim araçlarıyla ilişkisinin nasıl olması gerektiğini anlattı. Onat, haber yaparken, yasayla ihtilâf halindeki çocuğun mağdur da olsa, fail de olsa kimliğini deşifre edecek bilgilerin, fotoğrafının yayımlanmasının yanlış olduğunu ifade etti; “Haberlerde çocukların kendi düşünceleri kendi söyledikleri gibi yer almalı” dedi. Çocukların “suça itildiğini” belirten Onat, “çocuklara ‘sizlerin farkındayız’ demeliyiz” diye konuştu.
|