Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de dolaylı ve dolaysız vergilerin yer değiştirdiğini belirterek, ‘’Vergide adalet de kalmamış. Devlet toplaması gereken vergiyi toplayamıyor’’ dedi. Çağlayan, Vergi Denetmenleri Derneği ile Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (BSMMMO) ortaklaşa düzenlediği ‘’AB Sürecinde Vergi ve Muhasebe Uygulamalarına Bakış’’ konulu panelde konuştu.
Türkiye’nin ‘’Sıfır kilometre’’ bir vergi reformuna ihtiyaç duyduğunu belirten Çağlayan, vergi mevzuatının karmaşıklığından yakınarak, ‘’Türkiye’de devamlı çelişki yaratan bir sistem var. 8 profesörü bir araya getirseniz ve hepsi de ayrı ayrı, mevzuatı okusa 8’i de farklı sonuç çıkarır’’ dedi.
Toplanan vergilerin birbiriyle orantılı olması gerektiğini dile getiren Çağlayan, ‘’Tıraş köpüğü ve tıraş sabununu hemen hemen hepimiz ihtiyaç duyduğumuz için kullanıyoruz. Ama bu, lüks tüketim olarak vergilendiriliyor. Bunu anlamak mümkün değil’’ diye konuştu.
Çağlayan, mükelleflerin devlete verdikleri vergilerin nereye gittiğini bilmeleri gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:
‘’Türkiye’de dolaylı ve dolaysız vergiler yer değiştirmiş. Vergide adalet de kalmamış. Devlet toplaması gereken vergiyi toplayamıyor. 72 milyonluk Türkiye’de 83 milyon kişi sosyal güvenlik fonundan yararlanıyor. Bu da çarpıklığı gösteriyor. Hepsinin temelinde denetim karmaşası var. Vergiyle ilgili mevzuatın temeli doğru koyulmamış. Türkiye’de devamlı çelişki yaratan bir sistem var.’’AB sürecine de değinen Çağlayan, ‘’Türkiye’nin bir takım standartlara ulaşması sağlanacaksa AB önemlidir. Ama ben AB’ye araç olarak bakıyorum. Her ülkenin kendine has şartları vardır. Böyle bir ortamda kendimize uygun olan standartları almalıyız’’ dedi.
|