Küresel ısınmanın etkisiyle erken gelen yalancı bahar ve ardından yaşanan dondurucu soğuklar başta arılar olmak üzere yabani hayatı olumsuz etkiledi. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadriye Sorkun, “Yaşanan iklim değişikliği ve öğle saatlerinde ısınan hava nedeniyle kovanlarından çıkan arılar, daha sonra sıcaklığın düşmesi nedeniyle kovanlarına geri dönemiyor. Bu nedenle pek çok arı kaybı yaşandı” dedi.
‘’Küresel ısınma tüm dünyada ayılarla arıları vurdu’’ diyen Prof. Dr. Sorkun, arıların hayat döngüleri gereği sonbaharda kovanlarına çekildiklerini ve kovanda kendilerine bırakılan balı ve peteği tükettiklerini dile getirdi.
Prof. Dr. Sorkun, şunları söyledi:’’Ancak havalar ısındığı zaman arılar, o kadar çalışkan ve hazır yememeye çalışan bir canlı ki hemen doğaya çıkar ve yiyeceğini aramaya başlar. Yiyeceğini bulana kadar da gider. Bir arı 5 kilometre gidebilir. Yaşanan iklim değişikliği ve öğle saatlerinde ısınan hava nedeniyle kovanlarından çıkan arılar, daha sonra sıcaklığın düşmesi nedeniyle kovanlarına geri dönemiyor. Bu nedenle pek çok arı kaybı yaşandı.’’
Türkiye’de son dönemde yaşanan arı ölümlerinin sadece küresel ısınmadan kaynaklanmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Sorkun, ‘’Türkiye’de çok çeşitli arı hastalıkları var. Bu hastalıklarla gerektiği gibi mücadele edilememesi de arı ölümlerine neden oluyor. Öte yandan arıcıların arıları iyi beslememesi de ölümlerine bir neden olarak karşımıza çıkıyor’’ diye konuştu.
Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Derneği Başkanı Ahmet Kütükçü de küresel ısınmanın başta ayılar olmak üzere kış uykusuna yatan yabani hayvanlar üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğuna işaret etti.
‘’Kış uykusuna yatan ayı gibi yabani hayvanların erken uyanmaları ölümlerine bile neden olabiliyor’’ diyen Kütükçü, erken uyandıkları için gerekli besini bulamadıklarını ve çoğunun açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
|