Çanakkale Orman Bölge Müdürü Musa Akşan, bu yıl rüzgârlı havalarda vatandaşların ormanlık alanlara girişinin engellenmesi konusunda yasak getirmeyi düşündüklerini kaydetti.
Akşan, yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin yılda ortalama 200 günü rüzgârlı olan ender şehirlerden birisi olduğunu, yangınla mücadele sezonunun her yıl 1 haziranda başlamasına karşın, bu yıl erken başladığını ifade etti. Orman yangınlarının önlenmesi için bu yıl Türkiye genelinde alınan tedbirlerin diğer yıllara oranla daha fazla olduğunu anlatan Musa Akşan, ‘’Çanakkale 2 milyon dekar genç ormana sahip. Bunun yanında kızılçam dediğimiz çıra oranı yüksek ağaç türleri yörede oldukça yaygın. Bunlara bir de küresel ısınmanın mevsim şartlarını değiştirmesi eklenince, bu yıl orman yangınları için alınan tedbirler arttırıldı ve hemen uygulanmaya başlandı’’ dedi.
Küresel ısınmanın etkisiyle artması beklenen orman yangınlarını önleme çalışmalarının bu yıl arttırıldığını bildiren Akşan, orman yangınlarının önlenmesi ve kısa sürede kontrol altına alınması çalışmaları kapsamında Türkiye’de sadece Çanakkale’de bulunan Türk Hava Kurumuna (THK) ait yangın söndürme uçaklarından oluşan söndürme filosunun bu yıl Antalya ve İzmir’de de konuşlanmasının planlandığını belirtti.
Orman Genel Müdürlüğü tarafından illere gönderilen arazöz, dozer, iş makineleri, uçak ve helikopter dağıtımının Haziran ayından önce yapılacağını kaydeden Akşan, yangın söndürmede kullanılan bu araçların yangın riski taşıyan illere daha fazla gönderileceğini söyledi.
Gelişmiş ülkelerde yıldırım düşmesi gibi nedenlerden yangın çıkarken, Türkiye’de orman yangınlarının çıkma sebebinin yüzde 97’sinin insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Mustafa Akşan, şunları söyledi: ‘’Orman yangınları çoban ateşi, tarla temizliği ve anız yakma gibi sebeplerden kaynaklanıyor. Türkiye’de nüfusun çoğunluğu kırsal kesimde yaşadığı için yangın riski daha da artıyor. Bu nedenle, Türkiye genelinde yangına hassas bölgelerde bulunan köylüler, yangının önlenmesi, yangına müdahale konusunda eğitiliyor.’’
|