|
|
|
En fakir Kuzeydoğu Anadolu |
En fakir bölge, satınalma gücü paritesiyle (SGP) 3584 dolarlık kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) ile Kuzeydoğu Anadolu bölgesi oldu. Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Bayburt’tan meydana gelen Kuzeydoğu Anadolu, TÜİK tahminlerine göre 2007 yıl ortası nüfus tahminleriyle 2 milyon 516 bin kişiyi barındırıyor.
2007 tahmini SGP-GSYH’ye göre yapılan hesaplamayla, Kuzeydoğu Anadolu bölgesi 9 milyar dolarlık SGP-GSYH’ye sahip. Bu büyüklükteki bir yurt içi gelir (GSYH) Eskişehir veya Tekirdağ’ın yurt içi gelirinden daha düşük bir rakamı ifade ediyor. Sanılanın aksine Güneydoğu Anadolu bölgesi (Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Batman, Siirt, Kilis ve Şırnak’tan oluşuyor) Kuzeydoğu Anadolu’nun yanı sıra Ortadoğu Anadolu bölgesinden de daha zengin durumda.
GÜNEYDOĞU TOPLAM
GELİRDE 6 BÖLGEYİ GEÇİYOR
TÜİK tahminlerine göre, 7 milyon 500 bin kişinin yaşadığı Güneydoğu Anadolu’nun yurt içi geliri 39,5 milyar doları buluyor. Bölgenin kişi başına yurtiçi geliri de 5263 dolar. Oysa, bu rakam Kuzeydoğu Anadolu’da 3584, Ortadoğu Anadolu’da (Malatya, Elazığ, Van, Muş, Bitlis, Bingöl, Hakkari ve Tunceli) ise 3998 dolar düzeyinde buluyor. Güneydoğu Anadolu, toplam yurt içi gelirde Batı Karadeniz, Batı Marmara, Orta Anadolu, Doğu Karadeniz, Ortadoğu Anadolu ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerini geçiyor.
En zengin bölge 14802 dolarlık kişi başına yurt içi gelirle Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Sakarya, Bolu, Yalova, Bilecik ve Düzce’den oluşan Doğu Marmara olurken, bu bölgeyi 12870 dolarla sadece İstanbul ilini içine alan İstanbul bölgesi, 12413 dolarla İzmir, Manisa, Denizli, Muğla, Aydın, Kütahya, Afyonkarahisar ve Uşak’tan meydana gelen Ege, 11693 dolarla Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Çanakkale ve Edirne’den oluşan Batı Marmara ve 10088 dolarla Ankara, Konya ve Karaman’ı içeren Batı Anadolu izledi. Bu bölgelerin hepsi de kişi başına ortalama yurt içi gelirde 9662 dolar olan Türkiye ortalamasının üzerinde yer aldılar.
Batı Anadolu’yu, Adana, Antalya, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Isparta, Burdur ve Osmaniye’yi kapsayan Akdeniz bölgesi, 8884 dolarlık kişi başına yurt içi gelirle, Samsun, Zonguldak, Tokat, Çorum, Karabük, Kastamonu, Amasya, Sinop, Çankırı ve Bartın’dan meydana gelen Batı Karadeniz 8500 dolarla izledi.
Kayseri, Sivas, Kırıkkale, Nevşehir, Yozgat, Niğde, Aksaray ve Kırşehir’den oluşan Orta Anadolu 6902 dolar, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den meydana gelen Doğu Karadeniz 6459 dolar kişi başına yurt içi gelire sahip bulunuyorlar.
İSTANBUL BİRİNCİ, EGE İKİNCİ,
GÜNEYDOĞU ALTINCI SIRADA
İstanbul ilinden oluşan İstanbul bölgesi hem nüfusta hem de toplam ekonomik büyüklükte bölgeler arasında birinci sırada yer alacak. Tahminlere göre 11 milyon 915 bin kişilik bir nüfusu barındıran İstanbul bölgesi, 153,3 milyar dolarlık bir yurt içi gelire sahip. İstanbul’u 119,2 milyar dolarla Ege, 93,8 milyar dolarla Doğu Marmara, 86 milyar dolarla Akdeniz, 72,2 milyar dolarla Batı Anadolu, 39,5 milyar dolarla Güneydoğu Anadolu, 39,3 milyar dolarla Batı Karadeniz, 35,1 milyar dolarla Batı Marmara, 29,5 milyar dolarla Orta Anadolu, 20,6 milyar dolarla Doğu Karadeniz, 16,3 milyar dolarla Ortadoğu Anadolu, 9 milyar dolarla Kuzeydoğu Anadolu izledi.
|
/ ANKARA
01.04.2007
|
|
|
Özel sektör dış borçları kamuyu geçti |
Uzun süredir tartışmalara sebeb olan özel sektör dış borçları, kamunun dış borçlarını geçti. Türkiye’nin toplam 206.5 milyar dolar olan dış borç stokunda özel sektörün payının 121.2 milyar dolar olduğu bildirildi.
Hazine Müsteşarlığı, 2006 sonu itibariyle oluşan dış borç stoku rakamlarını açıkladı. 206.5 milyar dolarlık borcun yüzde 58.7’sini oluşturan 121.1 milyar doların özel sektör borcu olduğu belirlendi.
Kamunun borçları ise yüzde 33.7 oranla 69.6 milyar dolar olarak açıklandı. Merkez Bankası borçlarının ise 15.7 milyar dolar olduğu belirtildi. Özel sektör borçlarının 39.4 milyar dolarının kısa, 81.8 milyar dolarınınsa orta ve uzun vadeli borçlardan oluştuğu bildirildi.
Özel sektör borçlarının 72.6 milyar doları finansal olmayan kuruluşlara, 48.6 milyar doları da bankalar ve diğer finansal kuruluşlara ait olarak belirlendi. Hazine garantili borçların tutarı ise 4.1 milyar dolar olarak bildirildi.
|
/ ANKARA
01.04.2007
|
|
|
İstatistikler de AB’ye uyacak |
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB müzakere sürecindeki “İstatistik’’ başlığına uyum çalışmaları kapsamında bir proje başlattı.
Projeyle, bakanlık teşkilâtı, ilgili ve bağlı kuruluşların sorumluluğundaki istatistikler, AB norm ve standartlarına uygun hale gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca bir proje teklifi hazırlanarak AB’ye sunuldu.
|
/ ANKARA
01.04.2007
|
|
|
Kentsel dönüşüme 40 milyar dolar |
Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya mülkiyet yönünden kaçak ve gecekondularda yapılacak güçlendirme işleminin 40 milyar dolara mâl olacağını söyledi.
Afet riski taşıyan alanların tasfiye, yenileme ve iyileştirmeye tabi tutulmasını öngören Kentsel Dönüşüm kanun tasarısı ile yerel yönetimlere de yeni görevler yüklediğini belirten Kaya, deprem riski taşıyan İstanbul için bu tasarının çok önemli olduğunu vurguladı. İstanbul’un 3.5 milyon bağımsız bölümünden 2.5 milyon bölümünün mühendislik hizmeti almayan, yani mülkiyet yönünden kaçak ve gecekondudan oluştuğunu kaydeden Kaya, güçlendirme işleminin 40 milyar dolara mâl olacağını ifade etti.
|
Yeni Asya
/ İSTANBUL
01.04.2007
|
|
|
Telekom’un zamlı tarifesine tepki |
Tüketiciler Birliği Eskişehir Şube Başkanı Ali Özçelik, Türk Telekom’un zammının toplumun bütün kesimlerinden tepki gördüğünü söyledi.
Özçelik, Arifiye Mahallesi Hamamyolu Caddesi’nde kurulan imza kampanyasının standında düzenlediği basın toplantısında, Türk Telekom tarafından 1 Martta yürürlüğe giren zamma karşı 22 Şubatta imza kampanyası başlattıklarını kaydetti. Türk Telekom’un, Telekomünikasyon Kurulu’nun onayladığı yeni tarifesinin 1 Marttan itibaren uygulamaya başladığını ifade eden Özçelik, şöyle konuştu:
“Yeni tarife ile rekabetin olduğu milletler arası, şehirler arası ve GSM arama ücretlerinde indirime gidilirken, rekabetin olmadığı ve Türk Telekom’un tek başına hizmet sunduğu şehir içi görüşme ücretleri ve sabit ücretlere yüzde 25 zam yapılmıştır. Bu uygulama tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılmasıdır. Bu nedenle Tüketiciler Birliği tarafından Telekomünikasyon Kurulu’nun onay işleminin iptali için yargı yoluna gidilmiştir.’’
Özçelik, “Türk Telekom’un zammının toplumun tüm kesimlerinden tepki gördüğünü’’ belirterek, uygulamanın enflasyonun düşürülmesine ilişkin yıllardan beri ulusal ölçekte yürütülen mücadeleyi başarısız kılacağı konusunun Merkez Bankası raporlarına yansıdığını savundu. Özçelik, tüketicilerin tüketimden gelen gücünü harekete geçirip sabit telefonlardan bir gün konuşmama eylemini gerçekleştirmeyi planladıklarını anlattı.
|
/ ESKİŞEHİR
01.04.2007
|
|
|
Tüccar büyümeyi hissetmedi |
Ankara Ticaret Odası’nın, Akademetre Araştırma Şirketi’ne yaptırdığı ankete göre, tüccarın sadece yüzde 31’i 2006 yılında ekonomide yaşanan gelişmeleri olumlu buldu.
ATO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Oda’ya kayıtlı 2 bin 360 işyerinde yapılan “Ticaret Sektörü Ekonomik ve Siyasî Durum Analizi-1” anketinde, 2006 yılı ekonomisi, 2007 yılı ekonomisine dönük beklentiler, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri soruldu.
İşletmelere, 2006 yılında ekonomide yaşanan hangi gelişmeleri olumlu buldukları sorusu yöneltildi. Ankete katılanların yüzde 69’u hiçbir seçeneği işaretlemezken, olumlu görüş bildirenlerden yüzde 7,4’ü ekonomik büyüme sağlandığını, yüzde 4,3’ü bütçe açığının azaldığını, yüzde 2,4’ü YTL’nin değerinin, yüzde 2,1’i iç pazarın alım gücünün, yüzde 2,1’i millî gelirin, yüzde 2’si de kredi olanaklarının arttığını belirtti.
Reel sektör, hayat pahalılığı ve alım gücünün düşüklüğünden dert yanıyor. İşletmelere, 2006 yılının olumsuz gelişmeleri de soruldu. “2006 yılında sorun yaşanmadı” diyenlerin oranı yüzde 4,4’de kaldı. Olumsuz gelişmeler arasında hayat pahalılığı yüzde 20,2 ile ilk sırada yer alıyor. İç pazarın alım gücünün düşmesi yüzde 16,2 ile ikinci sırada, vergi maliyetleri yüzde 13,3 ile üçüncü sırada, haksız rekabet yüzde 12,8 ile dördüncü sırada geliyor. Tüccarın yarısından fazlası 2006 yılında ekonomik büyümeyi hissetmedi. Ankete katılanların yüzde 53,6’sı, 2006 yılında yüzde 5-6 civarında olması beklenen büyümeye rağmen, işletmelerinde büyüme yaşamadıklarını belirtti. Yüzde 26,1’i küçüldüklerini beyan ederken, “büyüdük” diyenlerin oranı yüzde 17,4’te kaldı.
İşletme türüne göre bir değerlendirme yapıldığında şahıs şirketlerinin genel anlamda küçülme yaşadıkları gözlendi. Her üç şahıs şirketinden biri 2006 yılında küçüldü.
|
/ ANKARA
01.04.2007
|
|
|
4 bin KOBİ’ye garantili kredi |
Kredi Garanti Fonu (KGF) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, KGF’nin Anadolu Yaklaşımında Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşmasını imzaladığını bildirdi.
Yavuz, böylece KGF’nin, borçların yeniden yapılandırılmasında yeterli teminat ve ek teminatı olmayan KOBİ’lerin teminat eksikliklerini gidereceğini belirtti. KGF kefaleti ile kredilendirilen KOBİ sayısının 4 bini aştığını ifade eden Yavuz, Anadolu Yaklaşımı konusunda KOBİ’lerin yanında yer aldıklarını belirterek, şunları söyledi: ‘’KGF’nin amacı ve işlevinin ülke ekonomisine, istihdama katkısı inkâr edilemez olan KOBİ’leri yaşatmak ve çoğaltmaktır. Bu amaçla, zora düşen KOBİ’leri yeniden ekonomiye kazandırmak için sağlanan yasal kolaylıklarda KGF'de yer alacaktır.”
|
/ ANKARA
01.04.2007
|
|
|
Pegasus, İzair’e ortak oldu |
İzair ile Pegasus Havayollarını bünyesinde barındıran Esas Holding arasında stratejik ortaklık kurulduğu bildirildi.
İzair Yönetim kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, yapılan şirket genel kurulunda ortakların tamamının ortaklığa onay verdiğini kaydederek, Pegasus’un İzair’e yüzde 20 oranında stratejik ortak olduğunu ifade etti. Ortaklığın ilk şartının, markanın ve şirketin İzmir merkezli olmasının korunması olduğunu bildiren Demirtaş, İzair ile Esas Holding arasında 25 Şubat 2007’de imzalanan Stratejik Ortaklık Protokolünün, ortakların onayına sunulduğunu ve oy birliğiyle kabul edildiğini kaydetti.
|
/ İZMİR
01.04.2007
|
|
|
|