Filistin Dışişleri Bakanı Ziyad Ebu Amr, İsrail’in Arap barış planını kabul etmemesi halinde, uluslar arası toplum tarafından yalnız bırakılması gerektiğini söyledi. Amr, AFP’ye yaptığı açıklamada, “İsrail (barış çabalarına) sürekli olarak köstek oluyor ve neredeyse bütün uluslar arası toplum tarafından desteklenen Arap barış planını reddederse bu ülke dünya tarafından yalnız bırakılmalıdır” dedi.
Arap ülkelerinin adil ve global bir barışa ulaşmak için çabalarını devam ettireceğine vurgu yapan Amr, Hamas önderliğindeki ulusal birlik hükümetinin Arap barış inisiyatifine ilişkin tavrının sorulması üzerine de hükümetin tamamının bu inisiyatifi, Arap-İsrail anlaşmazlığına çözümün temeli olarak algıladığını ve ayrıca inisiyatifin ulusal birlik hükümetinin programında yer aldığını söyledi.
Bu arada, Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da önceki gün bir araya gelerek bugün başlayacak liderler zirvesinin hazırlıklarını yapan Arap Birliği Dışişleri Bakanları, 2002 tarihli Arap barış inisiyatifini uygulamaya çalışmak amacıyla bir çalışma grubu kurmaya karar vererek, ilk kez blok halinde İsrail ile müzakereden yana tavır koyuyor.
Lübnan’ın başşehri Beyrut’ta 2002’de ortaya atılan barış planına oy birliğiyle işlerlik kazandırma niyetlerini gösteren Dışişleri Bakanları, İsrail dahil olmak üzere ilgili bütün taraflarla temaslar başlatmak için “çalışma grupları” kurulması çağrısında bulundular. Toplantıya katılan bakanlardan biri, adının açıklanmamasıyla kaydıyla yaptığı açıklamada, “Araplar, başta Filistinli mülteciler gibi çetin bir konu üzerinde olmak üzere, kendi girişimlerinin ayrıntılarını ele almak amacıyla İsrail ile müzakerelere hazır olduklarını ilan ederek, barış için kararlı oldukları yönünde dünyaya açık bir mesaj da ilettiler” dedi.
Geçmişte, birçok Arap ülkesi, İsrail ile müzakerelerde bulunmuş, hatta aralarından Mısır, Ürdün ve Moritanya İsrail ile ilişkilerini normalleştirmişti. Ancak ilk kez bir bütün halinde Arap Birliği, bu yönde niyet bildiriyor ve müzakere başlatmak için bir mekanizmayı hayata geçiriyor.
Bir başka Arap bakan da, yine adının gizli tutulması şartıyla yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlarının barış planına ilişkin kararı, önceki zirvelerde görülenin aksine gergin ve hararetli tartışmalardan uzak bir ortamda kabul ettiklerine vurgu yaptı. 2002’deki zirvede Suudi Arabistan’ın başını çektiği 11 ülke, bir bakanlar komitesi kurmayı kararlaştırmış ve komiteyi de üyeleri arasından eylem grupları oluşturmakla görevlendirmişti. Açıklamada bulunan Arap bakanlardan biri, komitenin gerekli görmesi halinde diğer Arap ülkelerine de çağrıda bulunabileceğini belirtti ve “İki ya da üçerli bu gruplar Arap barış planını tanıtmak için ve bunu BM Güvenlik Konseyine kaydettirmek için temaslar başlatacak” dedi.
|