ABD’de Temsilciler Meclisi, ilk kez, Irak’taki Amerikan askerlerinin gelecek yıl çekilmesini öngören bir yasa tasarısını kabul etti. Yasa, Irak ve Afganistan’daki savaşlara bu yıl 124 milyar dolar harcanmasını, ancak Irak’taki muharip askerlerin 2008 yılının Eylül ayına kadar ya da Irak hükümetinin belli şartları yerine getirmekte başarısız olması durumunda daha erken evlerine dönmesini öngörüyor.
Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada tasarıya 212 üye hayır derken 218 üye ise evet oyu kullandı. Tasarı, Irak ve Afganistan’daki savaşlara bu yıl 124 milyar dolar harcanmasını, ancak Irak’taki muharip askerlerin 2008 yılının Eylül ayına kadar ya da Irak hükümetinin belli şartları yerine getirmekte başarısız olması durumunda daha erken evlerine dönmesini öngörüyor.
Az bir oy farkıyla kabul edilen yasa tasarısının, Demokratların hakimiyetindeki Amerikan Kongresinin Senota kanadında da 60 kabul oyu alması gerekiyor. Demokratların yasa tasarısını Senatodan da geçirmesi için 10 kadar Cumhuriyetçi senatörün desteğine ihtiyaçları var.
ABD Başkanı George Bush’un önüne gitse bile imzalaması beklenmeyen yasa tasarısının veto edilmesi durumunda her iki mecliste de üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi gerekiyor, ancak bu da mümkün görünmüyor. Demokratların bu son girişimini “siyasi tiyatro” olarak niteleyen Bush, yasa tasarısı masasına geldiğinde veto edeceğini söylemişti. Demokratlar, kasım ayında yapılan kısmi seçimlerde kazandıkları zaferin ardından, Irak’tan çekilme takviminin belirlenmesi için artık zamanın geldiğini söylemeye başlamıştı.
Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Amerikan halkının Bush’un başlattığı Irak savaşına inancını kaybettiğini, savaş gerçeğini gördüğünü, ancak Başkanın görmediğini söylemişti.
Haşimi: Erken çekilme, kaos ve içsavaş getirir
Bu arada, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, Irak ordusunun yeterince güçlenmeden, yabancı askerlerin ülkeden çekilmesinin Washington’un çıkarına olmayacağını söyledi.
Haşimi, koalisyon askerlerinin kademeli olarak geri çekilmesi için, Irak silahlı kuvvetlerinin 1.5 yıldan daha fazla süreye ihtiyaç duyacağını kaydetti. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Tokyo’da bir basın toplantısı düzenleyen Haşimi, Demokratların Irak’tan çekilme konusunda Beyaz Saray’a baskı yaptığını işaret ederek, “Bu Irak’ın menfaatlerine ters düştüğü gibi Amerika veya Batı’nın çıkarlarına da olmayacaktır” dedi.
Koalisyon güçlerinin vakitsiz olarak ülkeden çıkması halinde bir güvenlik boşluğunun ortaya çıkacağını vurgulayan Haşimi, “Irak silahlı kuvvetleri, yetersiz eğitim ve ordu ve polis teşkilatına sızan direnişçiler nedeniyle henüz ülkede istikrarı korumaya hazır değildir” dedi.
Bir gazetecinin Irak güçlerinin ne kadar sürede hazır hale geleceğini sorması üzerine, “Bir yıl, bir buçuk yıl fakat daha fazla değil” diye konuştu. Haşimi, Irak’ta kamu güvenliğinin sağlanması konusunda hayli yol alındığını düşündüğünü, ancak mezhep çatışmalarının sona erip ermeyeceğini bilmek için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti.
|