Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun Gümrük Birliğinin birçok zararı olmasına rağmen Türk sanayicisinin rekabet gücünü arttırdığını söyledi. Coşkun, “Geçtiğimiz yıl yapılan ihracatın yüzde 92’sini sanayi ürünleri oluşturuyor. Türk sanayi ürünleri artık dünya pazarında yer alıyor ve artık Türkiye teknoloji ihraç eder hale geldi” dedi.
Almanya’nın Başşehri Berlin’de Berlin-Avrupalı Türkler İnisiyatifi (BATI) tarafından Türkevi’nde “AB yolundaki Türk Sanayinin rekabet gücü ve Gümrük Birliği’nin Türk Sanayisine Etkileri” konulu bir konuşma yapan Coşkun, son yıllarda hızla artan ihracatta da Türk sanayicisinin büyük payı olduğunu söyledi. Türkiye’nin ekonomik ve siyasi açıdan son yıllarda çok iyi bir çıkış yakaladığını dile getiren Coşkun oluşturulan istikrar ve güven ortamının da ciddi bir yabancı yatırımını da beraberinde getirdiğini söyledi. Coşkun dünyada çok hızlı bir değişim yaşandığına dikkat çekerek, “Dünya yeniden yapılanmakta ve bu da çılgın bir rekabeti beraberinde getirmektedir. Bu süreçte gümrük duvarları yıkılıyor ve ülkeler arasındaki ticaret engelleri ortadan kalkıyor, siyasî sınırılar da kalkıyor. Türkiye AB’ye üye olmadığı halde Gümrük Birliğine üye olan tek ülke. Bu durum AB’nin üyelerinin yapılarını korumaya yönelik bir yapılanma ve burada Türkiye AB’ye üye olmadığı için siyasi olarak bu belirlemelerde söz sahibi değil” dedi. Coşkun, Türkiye’nin gümrükler konusunda vergi koyma yetkisini AB’ye devretmiş olduğuna dikkat çekti. Bu konuda Türkiye’nin haksızlığa uğradığını ifade eden Coskun, “Biz şimdilik müzakere sürecinin selameti açısından bu konuyu gündeme getirmiyoruz. Ancak zamanı geldiğinde bunları da ele alacağız” diye konuştu.
Gümrük Birliğinin birçok olumsuz yönüne rağmen Türk sanayicisinin rekabet gücünü arttırdığına dikkat çeken Coşkun, “Geçtiğimiz yıl yapılan ihracatın yüzde 92’sini sanayi ürünleri oluşturuyor. Türk sanayi ürünleri artık dünya pazarında yer alıyor ve artık Türkiye teknoloji ihraç eder hale geldi” dedi.
|