TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, cari açık, borç ve işsizlik konularında uyarılarda bulundu. “Cari açık tehlikeli değil diyen yanlış yapıyor” diyen Hisarcıklıoğlu, dış borçlanmada ağır yük altına giren özel sektörün büyük bir riskle yüz yüze olduğunu söyledi. İşsizlik konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, halen Türkiye’de 2,5 milyon kişinin işsiz olduğunu, 2,5 milyon kişinin de iş aramaktan vazgeçtiğini anlattı.
‘’Cari açık tehlikeli değil diyen yanlış yapıyor’’ diyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dış ticaret açığının her gün artarak devam ettiğini, buna karşın tedbir alınamadığını söyledi. Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Kartepe Ekonomi Zirvesinde ‘’Türkiye Ekonomisinde Durum, Riskler ve Fırsatlar’’ konulu bir sunum yapan Hisarcıklıoğlu, makro ekonomideki düzelme, 5 yıllık kesintisiz büyüme ve kamu maliyesindeki iyileşmenin olumlu gelişmeler olduğunu, dikkat edilmesi gereken konuların ise bütçe kalitesi, cari açık-dış borçlanma, azalmayan işsizlik ve değişen iş ortamı olduğunu kaydetti. Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde bütçe kalitesinin çok önemli olduğunu, harcama yapılacaksa kaynağının önceden bulunması gerektiğini, kaynağı olmayan her harcamanın vergi ve borç olarak geri döneceğini anlattı.
“Cari açık tehlikeli değil diyen yanlış yapıyor’’ diyen Hisarcıklıoğlu, dış ticaret açığının her gün artarak devam ettiğini, buna karşın tedbir alınamadığını ifade etti. Cari açığın 31 milyar dolara ulaştığını, bunun da Cumhuriyet tarihinin en büyük rakamı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, cari açığın, finanse edildiği sürece krize sebebiyet vermediğini söyledi. Eskiye göre cari açığın finansman kalitesinin düzeldiğini de dile getiren Hisarcıklıoğlu, eskiden sıcak para ile finanse edilen cari açığın şimdi büyük bir kısmının doğrudan yabancı sermaye ile karşılandığını, finansman kalitesi olarak düzelme olduğunu, ancak yine de tedbir almak gerektiğini anlattı.
Borç stokuna bakıldığında özel sektörün 111 milyar dolar, kamunun ise 67 milyar dolar borcu olduğunun altını çizen Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘’Kriz söz konusu olursa en ağır darbeyi yiyecek olan özel sektör. Türk özel sektörünün başkanı olarak kötüyü tahayyül etmek istemiyorum, bu sefer sadece bankacılık kesimi değil özel sektör de, firmalar da bu işten darbe yiyecek. Dünyada şirketler borçlanıyor ama sigortaları var’’ dedi.
BİRİNCİ PROBLEM İŞSİZLİK
Konuşmasında işsizlik konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, halen Türkiye’de 2,5 milyon kişinin işsiz olduğunu, 2,5 milyon kişinin de iş aramaktan vazgeçtiğini, her kapıdan eline kâğıt tutuşturulduğunu anlattı. “Türkiye’nin birinci meselesi işsizlik, ne Cumhurbaşkanlığı seçimlerini ne de diğer meseleleri merak ediyorlar. Birinci sorun işsizlik’’ diyen Hisarcıklıoğlu, bu durumun sevk ve idare ediliyor olması gerektiğinin altını çizdi.
İşsizlik sorunu çözülmezse mikro reformları yapmanın mümkün olmadığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye olarak çözmemiz gereken en acil mesele bu. Son bir yılda şahsa karşı işlenen suçlarda yüzde 62, mala karşı suçlarda yüzde 60 artış var. Refaha kavuşmak istiyorsak bunu acil çözmemiz gerekiyor’’ diye konuştu. Ağır istihdam ve vergi yüküne işaret eden Hisarcıklıoğlu, asgari ücrette vergi yükünün yüzde 70 olduğunu söyledi. Bir iş ilânında, SSK, yemek ve yol vaatlerinde bulunulduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bu ülkede, çalışanı SSK’lı yapmak bonus olmuş. Kanuni mecburiyet, bonus hale gelmiş’’ dedi.
Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisine işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Yabancıların herhalde bildiği birşey var’’ yorumunu yaptı. Türk girişimcisinin ülkeyi lâyık olduğu yere getirebileceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Biz para pul istemiyoruz. Tek isteğimiz şu oynayacağımız sahayı yabancı rakiplerle aynı konuma getir. Bu olursa önümüzdeki dönemde Türkiye’yi lider ülke yaparız’’ dedi. Yabancı sermaye konusunda bir soru üzerine Hisarcıklıoğlu, buna karşı olmadıklarını, ancak her ülkenin bu konuda bir stratejisi olması gerektiğini söyledi.
|