Filistin’de Hamas’ın geçen yıl tek başına hükümeti kurmasından sonra başlayan diplomatik ve ekonomik boykot, yeni kurulan ulusal birlik hükümetiyle gevşiyor. Norveç Dışişleri Bakanı Yardımcısı Raymond Johansen, birlik hükümetinin uluslararası toplumun beklentilerini yerine getirmek için sıkı çalışacağını ve bütün Avrupa ülkeleriyle diğer ülkelerin de birlik hükümetini desteklemesini ümit ettiklerini söyledi.
Hamaslı Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile Gazze’de bir araya geldikten sonra Dışişleri Bakanı Ziyad Ebu Amr ile ortak basın toplantısı düzenleyen Norveç Dışişleri Bakanı Yardımcısı Raymond Johansen, birlik hükümetinin uluslar arası toplumun beklentilerini yerine getirmek için sıkı çalışacağını ve bütün Avrupa ülkeleriyle diğer ülkelerin de birlik hükümetini desteklemesini ümit ettiklerini ifade etti.
Ebu Amr ise Norveç’e verdiği destekten dolayı şükranlarını ileterek, Filistin’e yönelik boykotun nasıl kaldırılabileceği de dahil birçok konuyu ele aldıklarını belirtti.
Hamas’ın Mart 2006’da hükümeti kurmasından sonra Filistin yönetimine uygulanan ekonomik ve diplomatik boykotun ardından ilk defa Haniye ile Avrupalı üst düzey bir yetkili bir araya gelmiş oldu.
AB üyesi olmayan Norveç, Hamas ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı El Fetih grubunun kurduğu ulusal birlik hükümetiyle ilişkileri yeniden kurma kararı alan ilk ülke olmuştu.
Batılı güçler geçen yıl hükümeti kuran Hamas’tan İsrail’i tanıması ve şiddetten vazgeçmesini istemiş, istekleri yerine getirilmeyince de ekonomik ve siyasi ambargo uygulamaya başlamıştı.
İsrail, ulusal birlik hükümeti kurulmasına rağmen Filistin’e ekonomik yaptırımların süreceğini açıklamıştı. ABD ise hükümetin sadece El Fetihli bakanlarıyla bağlantı kurulabileceğini bildirmişti.
Filistin’in en yakın müttefiklerinden Rusya’nın dışişleri bakanı ise eski Hamas hükümetinden Başbakan Haniye ile görüşmemiş, sadece Hamas lideri Halid Meşal ile birkaç kez bir araya gelmişti.
|