|
|
|
Filistin’e boykot gevşiyor |
Filistin’de Hamas’ın geçen yıl tek başına hükümeti kurmasından sonra başlayan diplomatik ve ekonomik boykot, yeni kurulan ulusal birlik hükümetiyle gevşiyor. Norveç Dışişleri Bakanı Yardımcısı Raymond Johansen, birlik hükümetinin uluslararası toplumun beklentilerini yerine getirmek için sıkı çalışacağını ve bütün Avrupa ülkeleriyle diğer ülkelerin de birlik hükümetini desteklemesini ümit ettiklerini söyledi.
Hamaslı Filistin Başbakanı İsmail Haniye ile Gazze’de bir araya geldikten sonra Dışişleri Bakanı Ziyad Ebu Amr ile ortak basın toplantısı düzenleyen Norveç Dışişleri Bakanı Yardımcısı Raymond Johansen, birlik hükümetinin uluslar arası toplumun beklentilerini yerine getirmek için sıkı çalışacağını ve bütün Avrupa ülkeleriyle diğer ülkelerin de birlik hükümetini desteklemesini ümit ettiklerini ifade etti.
Ebu Amr ise Norveç’e verdiği destekten dolayı şükranlarını ileterek, Filistin’e yönelik boykotun nasıl kaldırılabileceği de dahil birçok konuyu ele aldıklarını belirtti.
Hamas’ın Mart 2006’da hükümeti kurmasından sonra Filistin yönetimine uygulanan ekonomik ve diplomatik boykotun ardından ilk defa Haniye ile Avrupalı üst düzey bir yetkili bir araya gelmiş oldu.
AB üyesi olmayan Norveç, Hamas ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı El Fetih grubunun kurduğu ulusal birlik hükümetiyle ilişkileri yeniden kurma kararı alan ilk ülke olmuştu.
Batılı güçler geçen yıl hükümeti kuran Hamas’tan İsrail’i tanıması ve şiddetten vazgeçmesini istemiş, istekleri yerine getirilmeyince de ekonomik ve siyasi ambargo uygulamaya başlamıştı.
İsrail, ulusal birlik hükümeti kurulmasına rağmen Filistin’e ekonomik yaptırımların süreceğini açıklamıştı. ABD ise hükümetin sadece El Fetihli bakanlarıyla bağlantı kurulabileceğini bildirmişti.
Filistin’in en yakın müttefiklerinden Rusya’nın dışişleri bakanı ise eski Hamas hükümetinden Başbakan Haniye ile görüşmemiş, sadece Hamas lideri Halid Meşal ile birkaç kez bir araya gelmişti.
|
/ GAZZE
20.03.2007
|
|
|
Savaş son bulsun |
Washington’dan sonra New York’ta da on binlerce kişi, Irak savaşını protesto etti. Aralarında öğrencilerin, bisikletçilerin, Vietnam savaşına katılmış eski askerlerin bulunduğu yaklaşık 30 bin kişi “Askerler hemen dışarı,” “Bomba değil, Bush’u atın’’ gibi sloganlar attılar. Protestocular Demokrat Senatörler Hillary Clinton ile Charles Schumer’in büroları önünden geçerken “Kongreye seçilenler Bush’a dirensin” çağrısı yaptılar ve işgalin “hemen şimdi” bitirilmesini istediler.
ABD Başkanı George Bush’un 4 yıl önce başlattığı Irak savaşı New York’ta onbinlerce kişi tarafından protesto edildi. Gösteriyi düzenleyen ‘’United for Peace and Justice’’ aralarında öğrenciler, bisikletçiler, Vietnam savaşına katılmış eski askerlerin bulunduğu 25 bin ila 30 bin kişinin ‘’Askerler hemen dışarı’’, ‘’Bomba değil, Bush’u atın’’ gibi sloganlar attıklarını açıkladı.
ABD’de cumartesi günü başkent Washington ve Los Angeles’da düzenlenen gösterilerin devamı niteliğindeki gösterilerde, protestocuların başını çeken Amerikalı oyuncu Tim Robbins, ‘’Bu bir sol gösteri değil, halkın sesidir. Amerikalılar bu savaşın sona ermesini istiyor, ne zaman onları dinleyecekler?’’ dedi. Irak’a gitmeyi reddeden asker Jose Vasquez de, ‘’İnsanlar askerlerin söyleyeceklerini dinlese, onların da savaşa karşı olduklarını görürler, tıpkı geçmişte Vietnam’da olduğu gibi’’ dedi.
Demokrat Senatörler Hillary Cnilton ile Charles Schumer’in bürolorı önünden de geçen protestoculardan Leslie Kielson, ‘’Kongreye seçilmişlere, (Başkan) Bush’a direnmelerini söylemek istiyoruz’’ dedi.
Göstericiler savaşın ve işgalin hemen şimdi son ermesini istediklerini de dile getirdi. 20 Mart 2003’te başlayan Irak savaşı, Türkiye, ABD, Yunanistan, İspanya, Güney Kore’de de protesto edilmişti.
Brükselde büyük protesto
ABD’nin Irak işgali, 4. yılında Brüksel’de de protesto edildi. Brüksel kuzey istasyonundan başlayıp ABD’nin Brüksel Büyükelçiliği’nde sona eren gösteriye yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Belçikalıların yanında dünyanın pek çok ülkesinden insanların ilgi gösterdiği protesto gösterisine, Hıristiyan ve sosyalist sendikalar, bazı siyasi partiler, üçüncü dünya ülkelerine yardım kuruluşları, Green Peace, Dünya Dostları, Irak Türkmen Cephesi ve Avrupa Arap Ligi başta olmak üzere 250 sivil toplum kuruluşu ilgi gösterdi. Göstericiler, “Savaşa Hayır”, “ABD’ye geçit yok”, “Savaş şimdi son bulsun”, “Bush yargılanmalı”, “Bush savaş suçlusudur” sloganları attı. Gösteriye katılan İranlılar da, “Savaş istemiyoruz”, “ABD’nin ülkemize girmesine izin veremeyiz” diye sloganlar attı.
İran bayrağı taşıyan Azeri Murtaza, “ABD, gelmek istiyorsa hoş gelmiştir. ABD eğer savaş isterse, son damla kanımız akana kadar savaşacağız; sonuçlarına kendisi katlansın. Amacımız savaş değil ama ABD savaş istiyorsa gelsin. Geleceği varsa göreceği de var” dedi. Gösteriye her yanı bayraklarla donatılmış arabasıyla katılan Belçikalı Jan Peters de, 40 yıldan fazla süredir savaş karşıtı olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Dünyanın her yerinde 40 yıldır gösterilere katılıyorum. Vietnam savaşına da karşı çıktım. Dünya çok savaşa tanık oldu. Yapacak çok şey yok; ama yine de sesimi duyurmak ve savaşın durması için küçük bir katkıda bulunmak istiyorum.”
|
/ NEW YORK / BRÜKSEL
20.03.2007
|
|
|
Saddam’ı deviren adamın pişmanlığı |
İngiliz Guardian gazetesi, “Saddam’ı deviren adamın pişmanlığı” manşetinde, dört yıl öncesinden bir fotoğraf ve ona eşlik eden röportaja yer verdi.
İngiltere basınında, işgalin dördüncü yıl dönümü vesilesiyle Irak ile ilgili değerlendirmeler ile ilgili yorumlar öne çıktı.
BBC’nin Türkçe internet sitesi “http://www.bbc.co.uk/turkish/” adresinde yer alan basın özetlerine göre, Irak’ın işgalinin 4. yıl dönümünde ülkenin bu süre zarfında nereden nereye geldiği sorusuna hemen her gazetede cevap aranıyor. “Saddam’ı deviren adamın pişmanlığı” manşetiyle çıkan Guardian bu soruyu, 4 yıl öncesinden bir fotoğraf ve ona eşlik eden röportaj ile cevapladı. Fotoğraftaki Iraklıyı, ismini bilmese de tüm dünya tanıyor aslında. Guardian onu şu satırlarla tanıttı: “Saddam Hüseyin’in Bağdat’taki heykeline balyoz darbeleri indirirken, elleri kanıyor, gözlerinden yaşlar süzülüyordu. Kadim El Cuburi o gün, heykeli deviren kalabalığın lideri olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiriyordu. Bu görüntü, Saddam Hüseyin’in devrilişinin sembolü olmuştu tüm dünya için. Bugün ise sadece pişmanlık duyuyor.
|
/ LONDRA
20.03.2007
|
|
|
Nuri El Maliki: Mezhep çatışmaları bitti |
Irak Başbakanı Nuri Maliki, ülkesinde mezhep çatışmasının sona ermiş olduğunu söyledi. İngiliz kanalı ITV’ye demeç veren Maliki, “Mezhep çatışmasının sona erdiğini söyleyebilirim” dedi.
Irak’taki güvenlik ortamı hakkında gayet iyimser konuşan Maliki, “Adam kaçırma olayları ve mezhep çatışmalarının sona ermesi büyük başarıdır” ifadesini kullandı. Bu başarıyı, ulusal uzlaşma politikası ve güvenlik güçlerinin çalışmalarının sağladığını belirten başbakan, Irak ve bölge açısından en büyük tehdidin El Kaide olmaya devam ettiğini söyledi.
Maliki böylesine iyimser konuşurken, yayınlanan bir kamuoyu araştırmasıysa Iraklıların sadece yüzde 39’unun hayat şartlarının iyiye gittiğini düşündüğünü gösterdi. BBC, ABC News ve ARD tarafından yaptırılan araştırmaya göre, Iraklıların sadece yüzde 18’i ABD’ye güveniyor. Irak’ta patlayan bombalar, her gün can almaya da devam ediyor.
|
/ LONDRA
20.03.2007
|
|
|
Holbrooke’dan Kosova uyarısı |
Bosna barışının mimarı olarak tanınan Amerikalı eski diplomat Richard Holbrooke, Rusya’nın BM Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari’nin planını bekletmesi halinde Kosova’da şiddet olaylarını yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Holbrooke, varolan şartlar altında Ahtisaari’nin planının en iyi çözüm olduğunu söyledi. Holbrooke, “Rusya bu planı bekletir ya da veto ederse Kosovalıların bağımsızlık için olan istekleri şiddet olaylarına yol açabilir” dedi. Amerikalı eski diplomat, Ahtisaari planı BM Güvenlik Konseyi’nde tartışılırken herhangi bir şiddet olayına karşı NATO kuvvetlerinin hızlı davranması gerektiğine dikkat çekti.
|
/ BRÜKSEL
20.03.2007
|
|
|
Kerkük’te patlamalar: 18 ölü |
Irak’ın kuzeyindeki Kerkük şehri, birbirine yakın zamanlarda meydana gelen 5 farklı patlamayla sarsıldı. Eş zamanlı olarak meydana gelen patlamalarda ilk belirlemelere göre 18 kişi öldü, 37 kişi yaralandı.
Patlamalardan üçü bomba yüklü araçla ikisi ise yol kenarına yerleştirilen bombayla düzenledi. Araçlardan biri Irak eski Başbakanı İyad Allavi’nin üyesi olduğu partinin Kerkük’teki ofisini hedef aldı. Diğer araç ise yerel yönetime ait bir resmi binanın önünde patladı. Bomba yüklü üçüncü aracın ise bir ticari sokakta patladığı kaydedildi.
Kerkük polisi, yol kenarına yerleştirilen bombaların ise devriye gezen Irak polislerini hedef aldığını açıkladı.
|
/ KERKÜK
20.03.2007
|
|
|
|