ABD Kongresinin alt kanadı Temsilciler Meclisinden sonra üst kanat Senatoya da, geçen yüzyıldaki Ermeni olaylarının “soykırım” olarak tanınmasını isteyen bir tasarı sunuldu.
Amerika Ermeni Meclisi (AAA) kuruluşunun yaptığı yazılı açıklamaya göre tasarı, Demokrat Partinin Senatodaki iki numaralı ismi senatör Richard Durbin ve Cumhuriyetçi senatör John Ensign tarafından sunuldu. Tasarıya 100 üyeli Senatoda 21 senatör de imzalarıyla destek verirken, bu isimler arasında, daha önce genellikle Ermenileri destekleyen Demokrat başkan adayları Hillary Clinton, Barack Obama ve Joe Biden’in yer almadığı görüldü. Demokrat Partinin 2004 başkan adayı senatör John Kerry’nin yanı sıra Edward Kennedy ve Joe Lieberman gibi bazi ünlü isimler ise tasarıyı imzalayanlar arasında yer aldı.
AAA’nin açıklamasına göre, tasarıyı sunan senatör Durbin, Ermeni olaylarının “20’nci yüzyılın ilk soykırımı” olduğunu iddia ederek ABD’nin bu konuyla ilgili gerçeği açıkça dile getirmesi gerektiğini söyledi. Temsilciler Meclisinde bekleyen tasarı gibi Senatoya sunulan tasarı da bağlayıcılık veya yasa niteliği taşımıyor.
Bu arada, Washington’da temaslarını sürdüren TBMM heyetinde yer alan AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Türkiye’nin ikna çabaları sonucu, ABD Temsilciler Meclisinde bekleyen sözde Ermeni soykırımı tasarısını destekleyen üyelerden ikisinin, imzalarını geri çektiğini bildirdi. Bağış, TBMM heyetinin Kongre’deki ilk gün temaslarının ardından A.A’ya yaptığı açıklamada, Demokrat Partili Kansas milletvekili Dennis Moore’un kısa süre önce, Cumhuriyetçi Partili Pennsylvania milletvekili Phil English’in de itibarıyla Ermeni tasarısından imzalarını çektiğini belirterek “Bunda, Türkiye’nin, bizlerin ikna çabalarının büyük rolü oldu” dedi. Egemen Bağış, Washington’ı son ziyaret ettiği sekiz hafta önceki duruma oranla şimdi, Temsilciler Meclisindeki tasarının geçmeyeceği yönünde dahaiyimser olduğunu belirtti. Bağış, “Amerikalılar, durumun ehemmiyetinin farkında. Türkiye gibi bir müttefiki kaybetmek istemiyorlar” dedi.
|