Binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gaziantep, ‘’dinî hoşgörünün’’ de en güzel örneğini sergiliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehirde yaşayan Müslüman, Ermeni ve Yahudi halkının tarihî dinî ibadethanelerini restore edecek.
Türkiye ve İspanya’nın, Birleşmiş Milletler çatısı altında başlattığı ‘’Medeniyetler İttifakı Projesi’’ kapsamında yer alan fondan 10 milyon avro almak için başvuran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu fon ile şehirde 450 yıllık Gregoryan Ermeni kilisesinin, 150 yıllık bir havranın ve 105 yıllık bir caminin restorasyonunu yaparak şehrin hayatına yeniden kazandıracak. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, yaptığı açıklamada, yol çalışması sırasında 450 yıllık bir Ermeni kilisesinin ortaya çıkarıldığını belirterek, özel mülkiyete ait olan kapanmış bir fabrika içinde yer alan bu kilisenin etrafının duvarla çevrilerek kamufle edildiğini söyledi. Gaziantep Kalesi yakınında Yahudiler tarafından bir zamanlar ibadethane olarak kullanılıp sonra terk edilen 150 yıllık bir havra bulunduğunu ifade eden Asım Güzelbey, dış cephe duvarları, tavanı büyük ölçüde yıkılan havranın çevrede yaşayanlar için tehlike meydana getirdiğini.
Asım Güzelbey, Medeniyetler İttifakı Projesi kapsamında İspanya’da bir fon olduğunu öğrendiklerini ve İspanya ile temasa geçtiklerini belirterek, şöyle devam etti: ‘’10 milyon avroluk bir fon var. Belediyenin bir yetkilisi şu anda İspanya’da. Başvurduk, fonu almaya çalışıyoruz. Parayı alırsak, bu kilise, havra ve Kurtuluş Camisi’ni restore edeceğiz. Zaten buraları restore ettirdiğimiz zaman kültür merkezleri olarak düşünmek lâzım. Ama, kaderine bırakırsak tinercilerin yuvası olur, yıkılır dökülür. Bu ibadethaneleri şehre kazandırmak istiyoruz. İsteyen gitsin kiliseyi gezsin, isteyen havrayı gezsin, isteyen camiye gelsin ibadet etsin.’’
|