Çiftçilerin, üretim maliyetinde yüzde 10 ile 20 arasında payı olan gübreyi fiyat artışı sebebiyle alamadığı, bunun da kalitesiz ürün ve düşük rekolteye yol açacağı bildirildi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, gübrenin doğru kullanıldığı takdirde üretimde yüzde 20 ile yüzde 80’e varan verim artışı sağladığını, Türkiye’de yılda 5 milyon ton gübre kullanıldığını, bunun yüzde 40’ının ithalat, yüzde 60’ının ise yerli üretimle karşılandığını ifade etti.
Gübre fiyatlarının Ocak ayı başına göre büyük artış gösterdiğini, bu tarihte 50-55 YKr olan ve ‘’üre gübresi’’ denilen üst gübrenin 65 YKr’ye, taban gübresinin ise 40-42 YKr’den 48 YKr’ye çıktığını ifade eden Barut, bu yüzden üreticilerin gübre alamadığını bildirdi.
Mart ayının, gübrenin en yoğun kullanıldığı dönem olduğunu vurgulayan Barut, ‘’Çiftçi, başta mazot olmak üzere çok sayıda girdi maliyetleri nedeniyle zaten zor durumda. Gübrede yüzde 10-20’lik payla üretim maliyetinin en önemli kalemlerinden biri. Gübre fiyatındaki artış adeta üreticinin belini büktü. Üretici kullanması gereken gübrenin ancak yarısını kullanabiliyor. Çiftçinin gübre kullanamaması kalite düşüklüğü ve rekolte kaybına yol açacak. Bu da sadece üreticiye değil, ülke ekonomisine de zarar verir. Bu nedenle gerekli tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.’’
|