Eğitimci-yazar Vehbi Vakkasoğlu, Millî Şair Mehmet Âkif Ersoy’un 1. Dünya Savaşı’nda Müslümanları bilinçlendirirken, yaşadığı millî duyguları, Çanakkale Destanı’yla kâğıda döktüğünü söyledi.
“Mehmet Akif Ersoy ve İstiklâl Marşı” konulu konferansa katılan Eğitimci-yazar Vakkasoğlu, Osmanlı Devleti’nin, savaş sırasında askerin kahramanlıklarını görmesi için cepheye şair götürmesine rağmen hiçbirinin Âkif gibi hissederek destansı şiir yazamadığını belirtti.
Vakkasoğlu, şöyle konuştu: “Âkif dedemiz, İngiliz ve Fransızlar’ın Müslüman askerleri kandırarak kardeşi kardeşe düşürdüğü bir ortamda dünyanın dört bir yanında Müslümanları birlik olun ve oyunlara gelmeyin çağrısı yaparak halkı bilinçlendirmiş. Bunun için şairliği ve hatipliğinden faydalanmak üzere Osmanlı, Berlin, Arap yarımadası ve Hindistan’daki Müslümanları bilinçlendirmek üzere gönderilmiş. Onlarla konuşarak insanları aydınlatmış; diğer yandan da Çanakkale Savaşını içinde yaşamış, tam hissetmiş bir şairdir. Öyle ki, Arap yarımadasında bir istasyondayken Enver Paşa’dan ‘Müjdeler olsun, Çanakkale’de zafer kazandık’ telgrafı geliyor. Mehmet Âkif’in başlangıçtan beri içinde büyüyüp duran ve içinde hazır bekleyen destan o an kâğıda dökülüyor. Haberi alır almaz istasyonun arkasındaki bir hurma bahçesinde hurma ağacına dayanarak çöl mehtabında hem ağlıyor hem yazıyor. Virgülüne bile dokunmadan ‘Şu boğaz harbi nedir, var mı ki dünyada bir eşi’ diye başlayan muhteşem destan. Hâlâ hiçbir şairin geçemediği ve benzerini yazamadığı ve yazamayacağı destan. Bunu neden söylüyorum? Biliyorum bugünün şairlerini. Âkif gibi olmak lâzım. İnşaallah bir şair çıkar da beni utandırır; ama 40 yıldır utandıran olmadı” dedi.
|