Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ekonomide eleman sıkıntısı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, “Türk ekonomisi, yetişmiş ara eleman sıkıntısı çekiyor. Üstelik bunu, verimliliğini düşürecek, üretimi etkileyecek, işsizlik ordusuna yeni diplomalı işsizler katacak biçimde hissediyor” dedi.

İTO tarafından yaptırılan, ‘’İş Dünyasının Mesleki Eğitime Bakışı’’ başlıklı araştırmanın sonuçlarını açıklayan Yalçıntaş, araştırmanın 14 ilde, 2 bin 401 iş adamı ile yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye’de son 10 yılda mesleki eğitimin giderek gözden düştüğünü ve hak ettiği yeri bir türlü göremediğini ifade eden Yalçıntaş, ‘’Bugün, 2007 yılında 350 bin üyesi olan İTO’nun başkanı olarak vurgulamalıyım ki; Türk sanayisi, Türk ekonomisi, yetişmiş ara eleman sıkıntısı çekiyor. Üstelik bunu, verimliliğini düşürecek, üretimi etkileyecek, işsizlik ordusuna yeni diplomalı işsizler katacak biçimde hissediyor’’ görüşünü aktardı. Yalçıntaş, ekonomik ve ticari hayatın, sanayinin, yetişmiş ara eleman sorunu olduğuna dikkati çekerek, tedbir alınmazsa, bu sorunun giderek daha da artacağını kaydetti.

‘’İŞ DÜNYASI, NİTELİKLİ,

YETİŞMİŞ ELEMAN BULAMIYOR’’

Türkiye’de piyasanın ihtiyaçlarına uygun mesleki eğitim almadan iş gücüne dahil olan nüfusun, sadece işsizlik sorununu büyütmekle kalmadığına, ülke kalkınmasının önündeki en ciddi engellerden biri haline dönüştüğüne işaret eden Yalçıntaş, ‘’Araştırma ortaya koyuyor ki; piyasanın iş gücü ihtiyacını, mesleki eğitim kurumlarından karşılama oranı fevkalade düşük’’ dedi.

Yalçıntaş, işyeri eğitiminin, giderek mesleki eğitim kurumlarının yerine ikame edilmiş durumda olduğunu da belirterek, iş dünyası ile mesleki eğitim kurumları arasında çok ciddi bir kopukluk bulunduğunu söyledi. ‘’İş dünyası, gerekli nitelikte ve sayıda yetişmiş eleman bulamamaktadır’’ diyen Yalçıntaş, araştırmaya katılan iş adamlarının yüzde 42’sinin, verdikleri cevapta, ‘’İstedikleri sayı ve nitelikte elemanı kolayca bulabilmeleri halinde, işleri genişletmeyi veya yeni iş yeri açmayı düşündüklerini’’ belirttiklerini aktardı.

SEBEBİ ÜNİVERSİTEYE

GİRİŞTEKİ UYGULAMALAR

Murat Yalçıntaş, ‘’Sonuç olarak şu çarpıcı gerçekleri sizinle paylaşmak isterim; mesleki eğitim mezunlarının kalitesinde yaşanan gerileme, ülkemizin yetişmiş, nitelikli personel ihtiyacı sıkıntısı çekmesine yol açacak düzeye ulaşmıştır. Araştırmaya göre bunun en önemli nedeni de üniversiteye giriş başta olmak üzere mesleki eğitim alanında son 10 yılda yapılan düzenlemelerdir. Bu gerçekler, bilimsel bir yaklaşımla, her türlü ön yargıdan uzak bir şekilde, iş dünyası tarafından da tespit ve teyit edilmiştir’’ görüşünü aktardı.

Meslek sahibi olmayan işsiz gençlerin büyük artış gösteren asayiş olaylarının kahramanı haline geleceğini vurgulayan Yalçıntaş, “Siz çocuklarınızın koluna altın bilezik takmazsanız, onlar da başkalarının kolundaki altın bilezikleri gasp ederler’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

08.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomide eleman sıkıntısı

  Karayolları arazisi Zorlu’nun

  İthal otomobiller Karadeniz limanlarından giriş yapsın

  Özince: Faiz riskinden çok korkuyorum

  TMSF’den Hazine’ye 4,1 milyar dolar

  KOBİ’ler makina çöplüğüne dönmesin

  Küresel çalkantı bitti

  Petrol fiyatı yükseldi

  TOBB, konseyi Trabzon’da toplanacak

  Teşvikten bütün firmalar yararlanacak

  ADSL’de yüzde 55'e varan indirim

  Albaraka Türk’e mükemmellik ödülü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004