Yüzyıllardır Türk kültürünün sembolleri arasında yer alan, her biri ayrı bir öykü barındıran kilim motifleri giysi ve takılara da taşındı. Adana Olgunlaşma Enstitüsü, geleneksel Karaisalı ve Karatepe kilimlerinin desenleriyle hazırlanan elbise, etek, yelek ve takıları koleksiyonuna dahil etti.
Enstitü Müdürü İkbal Kalın, geleneksel Türk El Sanatlarının, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturduğunu belirtti.
Kalın, kilimciliğin de Türk kültürü ve Türk el sanatlarının sembolü olduğunu belirterek, asırlardır değişmeyen bir gelenek olan kök boya ile yapılan, her bir motifinde ayrı bir öyküyü barındıran kilimleri, geleneksel yer sergisi olarak bırakmak istemediklerini söyledi. Kalın, ünü yurt dışına da taşan Karatepe ve Karaisalı’ya özgü kilim motiflerini elbise, yelek ve takılara da yansıtarak, bu güzellikleri yer sergisiyle sınırlı bırakmadıklarını, bu çalışmalarının düzenledikleri sergilerde en fazla ilgi görenleri oluşturduğunu bildirdi.
Türk el san’atlarının korunduğu sürece yaşayabileceğini ve gelecek kuşaklara aktırılacağını vurgulayan Kalın, ‘’Dokumacılık Anadolu’da çok eskiden beri yapılagelen, çoğu yörede geçim kaynağı olmuş ve olmaya devam eden bir el san’atıdır. Bu sanat, tıpkı yer sergilerinde olduğu gibi takılarda ve giysilerde de anlam buldu’’ dedi.
|