Araştırmacı-Yazar Mustafa Çınkı, yabancı madencilik şirketlerinin transfer fiyatlaması yöntemiyle hırsızlık yaptıklarını öne sürerek, bu yöntemle devletin zarara uğratıldığını iddia etti.
Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneğince (UGSAD) düzenlenen ‘’Perşembe Sohbetleri’’nde konferans veren Çınkı, maden konusundaki tartışmaların, ‘’maden satışı ile kalkınacağız’’ gibi yanlış bir temelde cereyan etiğini ifade ederek, Maden Kanunu’nun kamuoyunun bilgisinden uzak ve kamu yararı gözetilmeksizin çıkarıldığını söyledi.
Türkiye’nin maden ve petrol rezervleri konusunda psikolojik harekâtla karşı karşıya olduğunu savunan Çınkı, madencilikle ilgili mevzuat değiştirilirken yerli ve yabancı madencilik şirketlerinin yasaları kendi lehlerine değiştirmeye çalıştıklarını belirtti.
‘’Yabancı madencilik şirketleri transfer fiyatlaması yöntemiyle hırsızlık yapıyor’’ diyen Çınkı, sözlerine şöyle devam etti: ‘’Kanuna göre madencilik şirketleri madenin ocak başı satış fiyatının yüzde ikisini devlete bırakır. Ancak bu şirketlerin satış fiyatları beyana tabidir. Yabancı şirketler beyanlarını maliyet fiyatına yakın bir fiyat olarak yapıp, bu madenleri diğer ülkelerdeki kendi kuruluşlarına satarak transfer fiyatlaması denen yöntemi kullanıyorlar. Böylece şirketler azamî kâr elde ederken, devlet zarara uğratılmaktadır.’’
Avrupa Birliğinin Türkiye’nin ihraç ettiği pek çok ürüne kota koyduğunu hatırlatan Çınkı, Türkiye’den ihraç edilen maden ürünlerine konan herhangi bir kota olmadığına dikkat çekti.
“TÜRKİYE’NİN STRATEJİK MADEN STOKU YOK’’
Birçok mineral çeşidinin önümüzdeki 80 yıl içerisinde tükeneceğini belirten Çınkı, ‘’Türkiye’nin stratejik maden stoku yok. ABD bu stoku tutuyor. Üç-dört yıl sürecek bir savaşa girdiğimizi ve Türkiye’ye ambargo uygulandığını düşünecek olursak hiçbir hazırlığımız yok’’ dedi.
Türkiye’deki toprak satışının kamuoyunun bilgisinden kaçırılmaya çalışıldığını öne süren Çınkı, Köy Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra yabancılara, çok büyük miktarlarda toprak satışı yapıldığını belirtti. Çınkı, Türkiye’nin bütün topraklarının maden işletme ruhsatının, bu konudaki teminat ve ruhsat masrafları olan yaklaşık bir milyar 400 milyon dolar verilerek alınabileceğini ifade ederek, ‘’Burada müthiş bir güvenlik açığı var’’ dedi.
|