YASEM’in Anadolu programları çerçevesinde farklı bir faaliyet Samsun’da yapıldı. Samsun, Tokat, Amasya, Ordu ve Trabzon’dan oluşan katılımcılarla sosyal faaliyetlerden sorumlu temsilciler katıldılar.
Yukarıda adı geçen illerin “Sosyal Grup Temsilcileri”, oluşturdukları 35 kişilik özel bir grup için YASEM’den “Sunuculuk Eğitimi” talep ettiler. Bu talebi değerlendiren YASEM Eğitim Koordinatörlüğü bir paket program hazırladı.
İki bölümden oluşan bu programın birinci bölümünün başlığı “Ne Yapılacak?”
İkinci bölümün başlığı ise “Nasıl Yapılacak?” olarak ifade edilmektedir.
Ne yapılacak?
Ne yapılacak bölümü AR-GE veya diğer bir deyimle mutfak çalışması boyutu olarak ele alınıyor.
Yapılması düşünülen sosyal faaliyet programlarının tanıtımı yapıldı. Sosyal faaliyetler özetle; seminer, konferans, panel, kongre, açık oturum, bilgi şöleni, arama konferansı gibi sosyal faaliyetlerin hangi amaçlarla, hangi hedef kitlelere yönelik yapılabilir şartları tanımlandı. Faaliyetlerin karar aşamasından programın sonuçlanıncaya kadarki süreçlerin en ince ayrıntıları üzerinde duruldu.
Her faaliyet öncesi ilk olarak, “Faaliyet İşlem Dosyası”, açılması, koordinatör ve gerekli çalışma grubunun görev, yetki, sorumluluk sınırlarının belirlenmesinde dikkate alınacak kriterler detaylı olarak açıklandı. Koordinasyon, görev tanımları ve görev bölümünün nasıl yapılacağı üzerinde duruldu.
Gözden geçirme, kayıtların tutulması, yol haritası, süreç takvimi, her aşamanın geri bildirimlerinin alınması ve değerlendirilme yöntemleri belirlendi. Beyin fırtınası çalışmaları, kaynak yönetimi, fizibilite, hedef kitleye uygun program belirleme analizlerinin nasıl yapılacağının teknikleri… Hepsinin “Faaliyet İşlem Dosya”sında yer almasının gereği ayrıntıları ile açıklandı. Kaynak yönetimi ve planlamasında, başta insan kaynakları, ekipman, çalışma ve uygulama ortamı, finansman, sponsorluk gibi temel unsurların yönetiminin nasıl olacağı...
Gözden geçirme, yaklaşımları, A, B, C planlarının, alternatif seçeneklerin gereklilikleri üzerinde duruldu.
Mutfak çalışmaları (AR-GE) ile servis olayının eşdeğer öneme sahip olduğu vurgulandı.
Organizasyon denildiğinde küçük büyük bütün unsurların büyük önemi vardır. Zincirin halkalarından birinin zaafiyeti veya kopmasının bütün emekleri heder edebileceğine dikkat çekildi.
Hem yemek iyi hazırlanacak hem de servis kusursuz yapılacak.
Sunuculuk, servis hizmetidir. Program hazırlığı ise mutfak çalışmasıdır.
Tanıtım materyallerinin tasarımı ve hazırlanmasında dikkate alınacak hususlar; sunumun yapılacağı salonun düzenlenmesi, donanım, düzenleme, süsleme, misafir karşılama, yerleştirme, uğurlama yönetimi mutfak çalışmalarının servis yapma aşaması olarak değerlendirildi.
Nasıl yapılacak?
Programın öğleden sonraki seansında “Nasıl yapılacak?” konusu uygulamalı ve interaktif eğitim şeklinde işlendi. Mutfak çalışmaları eksiksiz yapılan bir programın sunumu nasıl yapılmalı?
Bir sunucunun sahip olması gereken bilgi ve beceri standartları, yöntem, davranış şekilleri tanımlandı. Sahne kullanımı, beden dili, zaman, imaj, enerji, heyecan gibi unsurların nasıl yansıtılacağı açıklandı.
Diksiyon fonetik teknikleri nasıl uygulanacak? Nefes, ses, telaffuz, vurgulama, tonlamada dikkat edilecek hususlar uygulamalı olarak tanımlandı. Sunucuların irticalen (doğaçlama) konuşma veya yazılı metinlere riâyet etmesi gereken noktalar örnekleri ile gösterildi.
Sosyal faaliyet düzenlemede yaklaşımın reaktif değil proaktif olmasının önemi üzerinde duruldu. Artık sosyal faaliyet planlama ve gerçekleştirmek çok kolay. Faaliyetin her aşaması izahlı, açıklamalı, “Faaliyet İşlem dosyası”nda yazılı olması gereklidir. Adı geçen dosyayı, kim eline alırsa alsın, ne yapılacağı adım adım bilinmektedir. Bir faaliyeti çok özel kişilerin değil, görevlendirilmiş normal standartlarda birilerinin kolaylıkla yürütebileceği anlaşıldı.
Samsun ve çevre iller bir ilke imza attı. İlgilerinden dolayı, bölgenin sosyal grup temsilcileri Nurullah Özer, Kemal Tuzcu, M. Ali Kaya, Sabri Önsoyluoğlu, Ahmet Bozkurt, Kahraman Alpak, Fatih Karpuz ve diğer Samsunlu dostlara, ilgi ve misafirperverlikleri için YASEM adına teşekkür ediyoruz.
[email protected]
|