Fransız Ulusal Meclisi’nin “Sözde Ermeni soykırımının inkarının cezalandırılmasını” öngören yasayı kabulünün ardından, Dışişleri Bakanlığının hazırladığı bir genelge ile sert yaptırımlar başlatıldığı belirlendi.
Fransız Sosyalist Partisi’nin, “Sözde Ermeni soykırımını inkarının cezalandırılmasına yönelik yasa teklifi” Fransa Ulusal Meclisi’nin gündemine taşınmış ve yasa 12 Ekim 2006 tarihinde Fransa Ulusal Meclisi tarafından oy çokluğu ile kabul edilmişti. Bu yasanın kabulünün ardından Türkiye’de bazı kesimler Fransa’ya karşı yaptırımların uygulanmasını istemişti. Son dönemlerde Fransız firmalarının başta savunma sanayi olamak üzere, Türkiye’de ihalelerden pay alamamasının ardındaki gerekçenin Dışişleri Bakanlığı’nın Abdullah Gül imzasıyla hazırladığı bir genelge olduğu da ortaya çıktı. 20 Ekim 2006 tarihinde hazırlanan 2006/34 sayılı Başbakanlık genelgesinin bir devamı niteliğinde olan Dışişleri Bakanlığı genelgesinde, Fransız firmalarına yönelik ekonomik yaptırımların aynen devam etmesi istenildi. Bakan Gül’ün imzasını taşıyan genelge “çok gizlidir” ibaresi ile İçişleri, Milli Savunma, Maliye, Bayındırlık ve İskan, Ulaştırma, Sağlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Ticaret, Dışişleri, Çevre ve Orman bakanlıkları ile Hazine, Dış Ticaret ve Savunma sanayi müsteşarlarına gönderildiği ortaya çıktı.
Bakan Gül imzası taşıyan genelgede, “Sözkonusu yasa teklifinin Ulusal Mecliste kabulünün ardından, Fransa ile ikili resmi ilişkilerimiz, ilgili genelgede belirtilen esaslar üzerinden yürütülmektedir” ifadelerine yer verildi. Fransız çevrelerinde ‘’Türkiye’nin bu çıkışı belirli bir süre sonra durgunlaşır’’ anlayışının var olduğu hatırlatılan genelgede, “Böyle bir anlayış kararlı duruşumuzla bertaraf edilmelidir’’ denildi.
|